UE vrea să importe gaze din Argentina

GAZE
CAPITAL

Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a importa gaze din Argentina, care este importator net de gaze dar intenţionează să-şi extindă producţia internă, se arată într-un document consultat de Reuters.

Un proiect al memorandumului de înţelegere, care ar putea fi semnat luni de cele două părţi, indică că orice acord în domeniul gazelor nu trebuie să afecteze propriile necesităţi de consum ale Argentinei, şi obiectivele celor două părţi de limitare a schimbărilor climatice.

„Participanţii fac eforturi pentru a coopera în vederea asigurării unui flux stabil de gaze naturale lichefiate (GNL) din Argentina către Uniunea Europeană”, se arată în documentul consultat de Reuters, care ar putea fi modificat înainte de a fi publicat.

Comisia Europeană nu a dorit să comenteze.

Argentina se confruntă cu un deficit de energie, fiind nevoită să importe combustibili în lunile când are cel mai ridicat consum. Anul trecut a înregistrat un deficit comercial în domeniul energiei de 5 miliarde de dolari. Argentina, care este pe locul doi în lume la rezervele neconvenţionale de gaze, extinde producţia la formaţiunea de şisturi Vaca Muerta, din Patagonia.

Ţările din Europa vor să caute noi surse pentru aprovizionarea cu gaze, după reducerea fluxurilor din Rusia, în contextul invaziei Ucrainei.

Dar UE se aşteaptă la scăderea utilizării gazelor până la finalul deceniului, pe fondul măsurilor adoptate pentru îndeplinite obiectivelor legate de schimbările climatice. Blocul comunitar vrea să înlocuiască majoritatea livrărilor de gaze ruseşti cu surse curate de energie, nu cu combustibili fosili.

Lisa Fischer, de la think tank-ul E3G, a cerut UE să se concentreze pe sprijinirea Argentinei în dezvoltarea de energie regenerabilă şi alte soluţii care să nu afecteze clima.

„Până când vor fi exploatate zăcămintele din Argentina – ei nu au nici măcar infrastructura completă de export pentru a trimite gaze către Europa – nu cred că UE va mai avea nevoie de gaze”, a declarat Fischer.

În document se arată că acele două părţi vor colabora în domenii cum ar fi energia regenerabilă şi hidrogen şi vor face eforturi pentru reducerea emisiilor de metan în lanţurilor lor de aprovizionare cu gaze.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: