Skip to content
Societate

UE vrea să interzică centralele de apartament în toate statele membre: Cum va fi afectată România

playtech.ro

O directivă a UE aflată în stadiul de draft ce ar introduce standarde minime de performanță energetică stârnește controverse în rândul statelor membre.

Aproximativ trei sferturi din clădirile din Europa sunt ineficiente din punct de vedere energetic. La nivelul Uniunii Europene, acestea sunt responsabile de 40% din consumul total de energie și 36% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, scrie romania.europalibera.org.

Proiectul de directivă privind performanța energetică a clădirilor (EPBD), evaluat de EURACTIV, propune ca toate clădirile nou construite din 2030 încolo să aibă emisii zero. Pentru clădirile existente, care formează majoritatea locuințelor europene, statele membre UE trebuie să se asigure că standardele de performanță energetică se aplică inclusiv în cazul viitoarelor renovări.

„Până în 2035, toate rețelele naționale de clădiri vor fi acoperite de aceste standarde minime de performanță energetică”, se arată în proiectul propus, supus în continuare modificărilor.

Ce include proiectul

Fiecare stat membru va trebui să vină cu un plan de acțiune până în 2025 pentru renovarea clădirilor astfel încât toate clădirile rezidențiale sau nerezidențiale, publice sau private de la nivelul fiecăruia să devină eficiente din punct de vedere energetic.

Acest lucru include decarbonizarea multor locuințe până în 2050, fapt ce ar urma să afecteze locuitorii UE ce dețin centrale proprii pe bază de gaz.

Pentru ca acest lucru să devină realitate, începând cu 2030, toate clădirile noi vor trebui să aibă emisii nete zero, în timp ce clădirile autorităților publice vor trebui să atingă acest obiectiv până în ianuarie 2027.

Vechile clădiri vor trebui să atingă pe cât de mult posibil aceste standarde acolo „unde este fezabil din punct de vedere tehnic, funcțional și economic”.

În acest sens, toate clădirile vândute sau închiriate vor trebui să atingă clasa energetică E după 2027 și clasa C până în 2033.

Noua directivă propune, de asemenea, planuri mult mai complexe decât cele anterioare. Acesta conține detalii importante, precum pregătirea forței de muncă pentru viitoarele construcții sau renovări verzi, dar și deschiderea de „ghișee unice”, la care oamenii vor putea aplica pentru finanțare, potrivit lui Brook Riley, de la Rockwool, un producător de vată minerală, utilizată în izolarea clădirilor.

Planurile de acțiune vor include o privire de ansamblu asupra bazei de date a clădirilor naționale, rata anuală de renovare energetică, consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră ale clădirilor. Nu în ultimul rând, planurile vor trebui să includă listarea clădirilor cu cele mai proaste performanțe energetice.

Aceste planuri vor trebui prezentate Comisiei Europene până la 1 ianuarie 2025, iar ulterior, acestea vor trebui actualizate la fiecare cinci ani. Planurile de reabilitare termică a locuințelor europene vor fi legate de finanțarea UE, fapt ce i-ar ajuta pe oameni să facă tranziția.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *