Skip to content
Sport

Uimitoarea Românie: Locuri pe care nu trebuie să le ratezi

Ghidurituristice.ro

Romania este o tara uimitoare care ascunde minunății la tot pasul. Toate cele noua provincii istorice – Maramures, Bucovina, Moldova, Transilvania, Crisana, Banat, Muntenia si Dobrogea – au peisaje de vis specifice. Nu putem face un top, pentru ca fiecare zona este superba in felul ei, putem doar sa amintim cateva dintre aceste locuri:

Biserica de sub lac – In lacul de langa Beliș ( judetul Cluj) se ascunde o bisericuta care poate fi vazuta doar in verile secetoase, atunci cand nivelul apei scade. In rest, poate fi vizitata doar de scufundatori, pentru ca aceasta se afla la 30 metri sub apa. Biserica a fost construita in secolul XIX. In jurul ei, se aflau, pe atunci casele localnicilor care au fost nevoiti sa-si mute satul mai sus sub amenintarea unei viituri masive.

biserica-de-sub-lac
Sursa: turistderomania.ro

Salina Turda – La 30 kilometri de Cluj si cateva sute de metri sub pamant, se afla acest mic “oras” de sare. In vechea salina, din care in ultimi 300 ani s-au extras sute de mii de vagoane de sare, a fost amenajata o adevarata comunitate in miniatura. Amenajata prin fonduri PHARE si renovata in urma cu 5 ani, salina Turda exceleaza prin curatenie, bun gust, indrazneala arhitectonica si este printre putinele locuri din tara in care am intalnit foarte multi turisti straini, peste medie.

salina-3
Sursa: Mediafax

Cazanele Dunarii – DubovaCazanele sunt un sector din defileul Dunarii la trecerea prin Muntii Carpati. Au o lungime de 10 kilometri, iar in unele locuri se ingusteaza pana la 230 metri. Fluviul este marginit de pereti verticali, inalti, stancosi. Viteza medie de scurgere a apei este de 5m/s, iar adancimea maxima ajunge la 75 metri. Cazanele Mari au o lungime de 4 kilometri si se afla intre masivele Ciucaru Mare (Romania) si Veliki Strbac (Serbia). Cazanele Mici se intind pe 3 kilometri si sunt situate intre masivele Ciucaru Mic (Romania) si Mali Strbac (Serbia). In apropiere de golful Mraconia se poate observa, chipul lui Decebal sculptat in stanca cu o inaltime de 55 metri si 25 latime.

DSC00025
Sursa: Romania tinuturi de poveste!

Podul Lui Dumnezeu – (Podul Natural de la Ponoarele). Este cel mai mare pod natural din Romania si pe locul 2 in Europa. Acesta s-a format in urma surparii tavanului Pesterii Podului. Acesta are o lungime de 30 metri, 13 metri latime si 22 metri inaltime. Este singurul pod deschis traficului, inclusiv celui de mare tonaj. Sunt multe legende la baza acestui pod. Una dintre ele spune ca podul a fost construit de Hercule.

4126-177929-20foto1poddsc_0109_4f9da420b5site
Sursa: Libertatea

Rezervatia naturala Focul Viu – In Valea Milcovului, in satul Andreiasul de Jos, se afla o rezervatie naturala unica in Europa. Focul Viu. Denumit asa de localnici, datorita gazelor emanate din pamant care din cauza razelor soarelui mentin flacarile aprinse. Desi este o frumusete rara, este foarte putin cunoscut deoarece nu este promovat in circuitele turistice. Noaptea, focurile dansatoare capata valeitati mistice impresionante. Si nu putini din cei care au vizitat acest loc, l-au comparat cu tinutul fantastic Mordor (Stapanul Inelelor).

646x404
Sursa: adevarul.ro

Ochiul Beiului sau prin gradina Edenului – Lacul Ochiului Beiului se afla in Parcul National Cheile Nerei Beusnit si este inconjurat de muntii Aninei si Locvei. Lacul se intinde pe o suprafata de 20 metri cu adancime de 6 metri. Lacul este alimentat de un izvor care il impiedica sa inghete iarna si are o culoare turcoaz care-i ofera un aspect incredibil. Se spune ca un Bei (Titlu nobiliar in Imperiul Otoman) foarte bogat a fost la vanatoare pe aceste meleaguri si s-a indragostit de o fata ce isi pastea oile. Cum a aflat tatal beiului de dragostea dintre cei doi, s-a hotarat sa-i desparta. Acesta a trimis in graba un calau pentru a o ucide pe fata. Beiul a gasit o pe fata injunghiata in locul unde acum se afla lacul, iar lacrimile sale au dus la culoarea acestuia.

Ochiul-Beiului_5
Sursa: Romania Megalitica

 

Cascada Bigar, cea mai frumaosa din lume – Situata in Caras Severin, Cascada Bigar, putin cunoscuta de romani, a fost introdusa pe lista site-ul World Geography ca fiind una din cele mai frumoase destinatii din lume. Un alt aspect inedit al acesteia este ca se afla chiar pe linia paralelei 45. Din pacate cascada a fost lasata de izbeliste si nu au mai fost facute investitii de peste 20 ani, in ciuda faptului ca tot mai multi straini vin sa o viziteze.

627x0

Morile de apa de la Rudaria – Consemnate oficial in anul 1722, situate in Caras Severin in localitatea cu acelasi nume, se afla 22 de astfel de mori. Sistemul folosit la macinare dateaza din secolul 2-3. Localnicii si-au facut un program de folosire si mentinere al acestora. Fiecare moara este luata in ingrijire de 15-20 familii, care o folosesc pe rand pentru a macina cerealele. Peisajele in care se alfa aceste mori reusesc sa iti taie respiratia cu usurinta si te fac sa crezi ca te afli intr-o lume de basm.

morile de apa valea rudariei 13a
Sursa: Undevalamijloc

Soveja, statiunea cu cel mai ozonat aer din Europa – Atestata documentar in secolul XVII, Soveja este o comuna cu 2000 de locuitori, in judetul Vrancea. Situata la 600 metri inaltime, aceasta beneficieaza de cel mai ozonat aer. Statiunea este inconjurata de o padure de conifere. In ani 80, aceasta era des vizitata de sportivi de la acea vreme, care veneau special sa se antreneze datorita aerului foarte curat.

colibita-2
Sursa: cunoastelumea.ro

Rozariul de la Mandruloc – Frumosii trandafiri sunt printre cele mai iubite si admirate flori, dar putini dintre noi stiu cate ceva despre ingrijirea acestora, si chiar mai putini sunt specialisti in domeniu. La Mandruloc, langa Arad, exista un rozariu cu peste 3000 de soiuri de trandafiri, adusi din toate colturile lumii. Proprietara parcului, Mihaela Buzatu a inceput plantarea primilor soiuri de trandafiri in 2002. Ambitia aradencei este de a crea cel mai mare parc dendro-floric din Europa.Eutopia Gardens se intinde pe 25 de ha si este inca in extindere. Numele vine din greaca si este ales in concordanta cu numele romanesc, Mandruloc: in greaca „eu-” semnifica „frumos” iar „topos”, „loc”. Aici pot fi gasite peste 5000 de taxoni din tari precum Franta, Belgia, Olanda si Anglia. Oricine poate vizita acest parc si se poate bucura de mirosul imbatator al diferitelor specii de trandafiri, precum soiul german Kordes, trandafiri „Shakespeare”, un soi englezesc sau chiar si soiuri romanesti , cum este cel creat de Wilhelm Muhle la Timisoara in 1888. Situat la 10 km de Arad, pe DN 7, parcul este deschis oricand vizitatorilor si nu percepe taxa de intrare, astfel incat iubitorii acestor flori se pot delecta cu o plimbare pe aleile parcului, intr-un peisaj de vis, scrie qubebe.ro.

rozariul
Sursa: vestic.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *