Skip to content
Opinii & Analize

I have a dream! Să fie HAOS

Nebunia ofițerilor acoperiți a surpat țara mai rău decât inundațiile la care merge Ponta în vizită cu barcuța gonflabilă.

Culmea, pastila a fost aruncată de cel mai experimentat jucător politic, poate și singurul de pe scena pe care joacă atât păpuși scoase din cutie, cât și dintre cele uzate, ruginite.

Ce au făcut partidele atunci când  Băsescu a trântit bomba? S-au îngrămădit să declare că al lor prezidențiabil are mâinile curate, însă au continuat jocul, comentând care pe unde apucau întreaga dilema a ofițerului candidat.

Ce a făcut presa? A speculat fiecare mișcare, a interogat fiecare visător la scaunul de la Cotroceni, a tocit subiectul și l-a folosit pentru rating. Campania pentru prezidențiale a fost deturnată.

Cine a avut de câștigat? Cel mai probabil candidatul președintelui, altfel unde e miza petardei aruncate  la  final de mandat?

Ce s-a întâmplat? Bomba a fost dezamorsată de un jurnalist care „murea pe interior”. Lamentabil sau nu, mărturisire sinceră sau strategie de doi lei, un lucru e cert: în România, Băsescu e singur pe tabla de șah.

Indiferent de competență, de realizări, de promisiuni sau simpatii, trebuie să recunoaștem: jocurile s-au făcut exclusiv de la Cotroceni. Un președinte care și-a respectat promisiunea, aceea că va fi un președinte jucător. Și chiar și pe ultima sută de metri rămâne principalul pion. Fie ca vorbim de servicii, CCR, CSM sau DNA, Băsescu a  jucat totul pe o singură carte: Constituția (a se citi justiția), îndeplinindu-și astfel o altă promisiune.

Filmul e pe sfârșite, se face ultimul joc, însă la orizont nu se întrevede nici un posibil nou scenariu, nici un  potențial jucător, moștenitor.

România a devenit brusc țara neîncrederii, a suspiciunii că la orice pas am putea să stăm de vorbă cu vreun ofițer acoperit. Lucru de neconceput. Ce credibilitate au serviciile în aceste circumstanțe? Vorbim despre aceleași servicii care dau constant raportul președintelui jucător care, aparent, folosește informațiile pentru a arunca în aer campania electorală.

E absolut bulversant cum au ajuns serviciile atât de prezente în viața publică, în viața politică, de vreme ce până acum ceva timp, se vorbea despre servicii ca despre oamenii din umbră care au grijă de țară și atât.

Trebuie amintit în contextul acesta insistența cu care s-a dezbătut o posibilă candidatură a lui George Maior, șeful SRI, la Președinție, dar și demisia lui Meleșcanu din fruntea SIE și decizia acestuia de a se implica în cursa pentru Cotroceni.

Lucrurile se văd din exterior extrem de grav, consecințele pe plan extern nu vor întârzia să apară, iar efectele unei  posibile dezvăluiri de către președinte ar fi devastatoare.

Nimeni nu se așteaptă ca Băsescu să dezvăluie numele ofițerului sub acoperire, toți își dau cu părerea cum că ținta ar fi Victor Ponta, sau că e pur și simplu un nume pe o listă, cum ar fi William Brânză.

În realitate, simplul fapt că președintele amenință, nu contează cu ce, pe cine și în ce circumstanțe, ar trebui să ne dea de gândit. Care e garanția că următorul nu va face la fel? Care e garanția că de fapt nu sunt jocuri de putere și influență la mijloc, inclusiv între mediul politic și presă? Și mai ales, ce naiba se alege de România dacă serviciile sunt implicate până-n gât în astfel de mizerii?

1 comentariu la “I have a dream! Să fie HAOS

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *