Skip to content
Politică

Ultima ispravă a tehnocraților: vor RCA pentru căruțe

liberlamare.wordpress.com

Citiți, în cele ce urmează, despre ultima ispravă a actualilor guvernanți tehnocrați: oamenii premierului Dacian Cioloș vor asigurare de răspundere civilă auto (RCA) pentru căruțe.

Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 54/2016 privind RCA introduce obligativitatea asigurării căruțelor. Actul normativ a schimbat definiția termenului de „vehicul”, în așa fel încât proprietarii atelajelor cu tracțiune animală care au nevoie de înregistrare nu mai pot circula legal fără poliță RCA, scrie Profit.ro.

Sutele de mii de căruțe care circulă pe drumurile din România vor avea nevoie de asigurare RCA, dacă autoritățile vor aplica întocmai prevederile OUG 54/2016 privind asigurarea de răspundere față de terți.

În această situație absurdă, s-a ajuns prin modificarea definiției termenului de „vehicul” și a paragrafelor din vechea lege care defineau obligativitatea asigurării.

Concret, la articolul 2, OUG definește vehiculul ca fiind „mijloc de transport cu sau fără propulsie proprie, destinat deplasării pe uscat, inclusiv orice tip de remorcă, indiferent dacă este cuplată sau nu, cu excepția celor care se deplasează pe șine, bicicletelor sau vehiculelor cu tracțiune animală, pentru care nu există obligația legală de înmatriculare sau înregistrare”.

În România, proprietarii căruțelor sunt obligați să își înregistreze căruța la Primăria comunei de care aparțin și, mai mult, plătesc și o taxă anuală pentru aceasta. Așadar, potrivit definiției din OUG, căruțele sunt înregistrate, deci nu sunt excluse din categoria „vehiculelor”.

Mai departe, la articolul 4, OUG arată pentru cine este obligatorie încheierea contractului RCA: „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România (deci și căruțele – n.r.), precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă care urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule”.

În baza acestor două articole, Poliția poate oricând să treacă la amendarea celor care circulă cu căruțe, inclusiv pe drumurile comunale.

Altă scăpare legislativă apare în Hotărârea de Guvern care implementează, de vineri, 18 noiembrie, tarife maxime pentru polița RCA.

Actul normativ, publicat deja în Monitorul Oficial, stabilește tarife maxime pentru diferitele categorii de vehicule, dar nu precizează și moneda în care sunt calculate aceste prețuri.

Mai mult decât atât: în OUG care precede apariția Hotărârii, se fac exclusiv referiri la moneda euro, în care sunt stabilite limitele maxime pentru daunele achitate de asigurători, adică 1 milion de euro pentru daune materiale și 5 milioane de euro pentru vătămări corporale și daune morale.

Deși Constituția României prevede că pe teritoriul țării plățile se fac în moneda națională, prevederile celor două acte normative privind RCA sunt suficient de ambigue pentru a putea fi interpretate în sensul în care tarifele se stabilesc în euro.

1 comentariu la “Ultima ispravă a tehnocraților: vor RCA pentru căruțe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *