Guvernul schimbă regulile pentru Uber și Bolt, după cum au cerut taximetriștii

Sursă foto: Freepik

Serviciile de transport alternativ vor fi autorizate similar cu serviciile de taxi, iar șoferii de Uber și Bolt nu vor mai putea contractele de comodat și închiriere pentru a colabora cu flote, respectiv firme de transport alternativ. Taxa de autorizare va crește la 1.000 lei, iar șoferi de Uber și Bold nu vor putea face transport decât în județul în care dețin automobilul, conform unei ordonanțe de urgență redactate de Guvern și consultate de Profit.ro.

De ce este impiortant: În urma protestelor taximetriștilor, Guvernul a negociat modificarea condițiilor de transport alternativ, reprezentanții protestatarilor anunțând că în urma discuțiilor purtate, luna trecută, cu premierul Marcel Ciolacu și cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a decis modificarea legislației, ”pentru eliminarea prevederilor discriminatorii”.

Schimbările pregătite

Conform ordonanței pregătite acum de Guvern, șoferii Uber și Bolt nu vor mai putea încheia cu firme de transport contracte de comodat și inchiriere pentru ca autoturismele afate în proprietate să fie utilizate în flote de transport alternativ.

Ca urmare, aceștia vor trebuie să își înființeze o persoană juridică pentru a face transport alternativ, urmând să li se aplice un alt nivel de impozitare, iar în cazul șoferilor care lucrează part time, acesta va fi descurajator, după cum au declarat pentru Profit.ro surse din domeniu.

Autorizația de transport alternativ se va elibera contra sumei de 1.000 de lei și va fi valabilă 5 ani, acum ea fiind 300 lei și valabilă 3 ani.

Copia conformă se va elibera pentru prima dată pentru o perioadă de 5 ani, numai pentru autoturismele care nu depășesc vechimea de 5 ani de la data fabricației. Ulterior, copia conformă se va elibera pentru același autoturism la cerere, pentru 5 ani, numai dacă la data cererii autoturismul nu depășește vechimea de 10 ani de la data fabricației.

Acum copia conformă eliberează pentru o perioadă de 1 an, 2 ani sau 3 ani, fără a depăși perioada de valabilitate a autorizației de transport alternativ, numai pentru autoturismele care au la data expirării valabilității copiei conforme mai puțin de 15 ani vechime de la data fabricației.

Și pentru copia conformă a autorizației pentru transportul alternativ sa va apliac un tarif de 1.000 lei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: