Inspecția judiciară s-a autosesizat împotriva lui Ponta/ UPDATE – Prima reacție a premierului

UPDATE Inspecția judiciară a CSM s-a autosesizat în cazul unor declarații făcute de premierul Victor Ponta la o emisiune.

”Eu am înțeles altceva. În primul rând am înțeles că inspecția judiciară va verifica dacă s-a respectat legea în cazul singurei opere a lui Constantin Brâncuși care poate fi expus. Eu am cerut Ministerului Justiție să sesizeze CSM. Vă mai spun încă o dată. E vorba de o operă care a fost al statului roman și eu am cerut o verificare legat de modul în care ne-am aparat șansele în fața instantei. Acum proprietarii vor sa revândă opera cu 20 de milioane de euro. Asta înseamna ca fiecare roman o sa dea un euro, dar nu il da direct, ci prin Guvern. Nu îmi permit să critic justiția, dar voi vreți să știți de ce dă România 20 milioane de euro pentru o operă care a fost a statului”, a precizat Victor Ponta.

„Singura operă a lui Constantin Brâncuşi rămasă în România, Cuminţenia Pământului, a fost retrocedată deşi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca să nu fie vândută, trebuie să plătim 20 milioane euro. Deci, fiecare român din această ţară va da un euro, de la nou-născut la pensionar, pentru că, din punctul meu de vedere, nişte judecători sau un judecător a dat o hotărâre greşită, ori eu i-am cerut ministrului Justiţiei să sesizeze CSM şi CSM dacă constată că nu eu am dreptate, o să-mi cer scuze. Dar dacă se constată că un judecător a greşit, acel judecător trebuie să plătească”, a spus Ponta la Digi 24, zilele trecute.

Premierul şi-a continuat explicațiile arătând că prin hotărâri judecătoreşti a fost retrocedată în ultimii ani o suprafaţă egală cu cea a României, Bulgariei, Ungariei şi a unei jumătaţi din Ucraina, iar statul are de plătit în următorii 20 ani mai mult decât poate produce.

Inspecția judiciară va întocmi un raport pornind de la această declarație, urmând concluzia raportului să fie făcută publică. Prin acest demers se urmărește apărarea reputației magistraților.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: