Skip to content
Politică

Ultima problemă pentru prima doamnă. De ce nu se implică soția președintelui Iohannis în criza refugiaților: ”E un deficit de empatie”

antena3

Carmen Iohannis, soția președintelui și prima doamnă a României, nu a fost văzută, în ultimele două luni, la activități publice. Dacă primele doamne din Polonia, Letonia sau Lituania s-au implicat activ în ajutorul dat refugiaților ucraineni, Carmen Iohannis a preferat să rămână discretă, potrivit romania.europalibera. 

Prima doamnă a SUA, Jill Biden, se află în România, îi vizitează pe militarii americani de la Mihail Kogălniceanu și va avea întâlniri cu refugiații ucraineni.

Soția președintelui Joe Biden urmează să se întâlnească sâmbătă și cu prima doamnă a României. Potrivit programului, după întâlnirea cu Carmen Iohannis, Jill Biden va vizita o școală publică din București unde învață copii ucraineni. Deocamdată, nu se știe programul pe care l-ar avea împreună. După România, Jill Biden va merge în Slovacia.

În ultimele două luni, singura apariție publică a soției președintelui Klaus Iohannis a fost la slujba de Înviere la care a participat la Sibiu, alături de soțul său.

Atunci, Klaus Iohannis a spus că dorește pace și i-a îndemnat pe români să se roage „pentru cei care suportă ororile războiului şi încă aşteaptă pace”.

Profesoară la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu, Carmen Iohannis are o prezență discretă în viața publică nu numai în criza refugiaților, ci de când soțul ei este președinte.

Spre deosebire de prima doamnă din România, criza refugiaților le-a determinat pe soțiile președinților din mai multe țări din Europa să acționeze.

De ce nu se implică prima doamnă a României?

Specialist în jurnalism și în științele comunicării, Marcel Tolcea spune că președintele Iohannis nu conștientizează că a face niște lucruri firești, ce nu țin de propagandă, înseamnă mult mai mult decât cuvintele.

Cred că instituția prezidențială are un organ lipsă de care nu conștientă. Adică acest reflex al comunicării în spațiul public, așa cum de pildă face orice persoană expusă în spațiul public, de la politicieni până la vedetele de cinema”, spune Marcel Tolcea.

Acesta spune că o vorbă bună din partea președintelui Klaus Iohannis sau a primei doamne, un gest firesc și uman, ar face mai mult decât 10.000 de declarații.

Dar acest lucru nu se regăsește nici în atitudinea față de ceea ce se petrece acum în Ucraina și nu s-a regăsit, din păcate, nici în momentele de cumpănă, și aici mă refer la catastrofe și alte lucruri în care nu trebuiau organizate vizite oficiale”, observă Marcel Tolcea.

Deficit de empatie la Palatul Cotroceni

Profesorul mai spune că la nivelul instituției prezidențiale există un deficit de empatie.

Ceea ce mă miră la doamna Iohannis este că dumneaei este o profesoară foarte apreciată de către copii. Aici e paradoxul: o persoană care e foarte apreciată, și asta se știe de când Klaus Iohannis era primarul Sibiului. Și domnul Iohannis nu se comportă ca dirigintele iubit al unei țări, din păcate. El se comport ca un pedagog de internat”, a mai spus Marcel Tolcea.

Profesorul mai arată că, în situațiile de criză, cum e cea din Ucraina, se presupune că liderii politici ar trebui să aibă un reflex empatic față de cei aflați în suferință.

Comunicatorii din preajma Președintelui ar fi cei dintâi care să îl sfătuiască să lase la o parte haina glacială de Președinte și să revină la cea afectivă de profesor preocupat mai ales de copiii ucraineni rătăciți pe aici. Sau, poate, și mai important, să îi spună asta Primei Doamne. E dezamăgitor că acest lucru nu s-a produs din reflex, și nu din calcul de imagine. /…/ Cred că răceala asta vine dinspre președinte, care privilegiază un stil glacial. Or, lumea are nevoie de empatie, are nevoie de căldură, are nevoie de un ‘îmi pare rău’, de ‘sunt cu voi’”, spune Marcel Tolcea.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *