Skip to content
București

Ultima trăsnaie a primarului Băluță cu gunoiul: impozitarea minorilor și dubla impunere

mediafax.ro

Citiți în cele ce urmează despre ultima trăsnaie făcută de către primarul PSD Daniel Băluță cu gunoiul din Sectorul 4: impozitarea MINORILOR și dubla impunere.

Scandalul introducerii unui nou impozit a luat amploare. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a venit cu explicații, iar opoziția a difuzat o plângere prealabilă pentru cetățenii care vor anularea Hotărârii de Consiliu Local nr. 347/18.12.2017, care le majora o taxă cu 120%, scrie Cotidianul.ro.

Cert este că primarul Băluță a reușit să impoziteze și minorii, fapt fără precedent în Capitală. Toate acestea se întâmplă pentru că Primăria Sectorului 4 nu a reușit să finalizeze licitația anul trecut prin care să atribuie serviciul de salubrizare unui nou operator, după expirarea contractului cu REBU.

Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 4 a fost instituția care a asigurat salubrizarea în Sectorul 4 pe parcursul întregului an 2017 și o va face în continuare până la finalizarea licitației. De la 1 ianuarie 2018, prin HCL 347/2017, taxa de salubrizare a fost majorată de la 5,03 lei/persoană la 12 lei/persoană. Deși taxa este plătită din aprilie 2017 la Direcția de taxe și impozite locale, taxa se aplică fiecărui membru al unei familii, inclusiv minorilor.

Astfel, o familie compusă din patru persoane va achita 576 de lei pe an, chiar dacă nu produce gunoi pentru o anumită perioadă de timp. Potrivit juriștilor consultați de Cotidianul.ro, trebuia instituită o taxă pe gospodărie, în funcție de mărimea imobilului.

Pentru persoanele juridice, taxa de salubrizare este de 80 lei/lună, ceea ce înseamnă o dublă impunere dacă PFA-ul sau societatea funcționează la adresa de domiciliu a unui contribuabil. Altă problemă este cea a bucureștenilor care dețin mai multe locuințe pe care le închiriază. Ei vor plăti taxa pentru o singură persoană, a proprietarului, deși în locuință ar putea sta 20 de oameni.

Într-un comunicat de presă transmis redacțiilor, reprezentanții Primăriei Sectorului 4 invocă facilitățile fiscale care se aplică celor care plătesc taxa până la sfârșitul lunii martie, respectiv 9,6 lei de persoană pe lună, adică cu 20% mai puțin. În cazul persoanelor juridice, inclusiv PFA-uri, plata în primele trei luni ale anului va însemna o reducere de 60% a taxei de salubrizare. În plus, primăria promite și alte reduceri, fără să spună cât, pentru cei care vor colecta gunoiul selectiv.

„Acest lucru va fi însă posibil de îndată ce se va încheia licitația în urma căreia vom avea un nou operator de salubritate“, se precizează în comunicat. În plus, Primăria Sector 4 invocă investițiile pe care este nevoită să le facă în echipamente performante de colectare și selectare a deșeurilor.

„Acestor considerente li se adaugă și alți factori care conduc la creșterea costurilor de salubrizare: majorarea salariului minim pe economie (angajații din acest domeniu sunt remunerați cu salariul minim), creșterea prețului la carburanți (…). Un alt aspect important este suprataxa de mediu, de 120 lei/tonă de deșeu“, precizează primăria lui Băluță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *