Ilie Bolojan va deveni, miercuri, președintele interimar al României, după demisia lui Klaus Iohannis. Curtea Constituțională a României a luat act, marți, de decizia lui Iohannis și a constatat că interimatul va fi asigurat de președintele Senatului.
Klaus Iohannis își încheie miercuri mandatul. Ceremonie la Palatul Cotroceni
Miercuri, la ora 12:00, pe Platoul Marinescu de la Palatul Cotroceni, va avea loc ceremonia de încheiere a mandatului lui Klaus Iohannis. Președintele interimar, Ilie Bolojan, va fi primit de Klaus Iohannis în holul de onoare. După ce se termină primirea, va urma ceremonialul militar cu fanfara, în absența lui Klaus Iohannis, intonarea imnului național al României și trecerea în revistă a gărzilor de onoare.
Președintele interimar, Ilie Bolojan, va fi primit de Klaus Iohannis în holul de onoare. După ce se termină primirea, va urma ceremonialul militar cu fanfara, în absența lui Klaus Iohannis, intonarea imnului național al României și trecerea în revistă a gărzilor de onoare.
„Dumnezeu să binecuvânteze România!”
Klaus Iohannis și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte, precizând că va pleca de la Cotroceni miercuri, 12 februarie. Iohannis a susținut că a luat această decizie pentru a scuti România de criză întrucât Parlamentul urma să voteze suspendarea sa din funcție.
Anunțul a venit la scurt timp după ce Parlamentul a inițiat procedura de suspendare a președintelui, după ce toate partidele au votat pentru aprobarea demarării procedurii de suspendare și convocarea plenului reunit pentru mâine pentru a vota.
„Pentru a scuti România și pe cetățeni de acestă criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României”, a declarat Iohannis.
Anunțul integral al președintelui:
„Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui.
Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.
Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui.
Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.
În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie.
Dumnezeu să binecuvânteze România!”.
Cel de al doilea mandat al lui Klaus Iohannis – și ultimul – a expirat în 21 decembrie 2024. Curtea Constituțională a decis atât anularea alegerilor prezidențiale, cât și rămânerea în funcție a lui Iohannis, până la instalarea unui nou președinte.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News