Skip to content
Politică

Ultimatum-ul lui Trump și șansele unei intervenții militare americane în Venezuela

Zilele trecute președintele Statelor Unite, Donald Trump a lansat un ultimatum la adresa forțelor militare venezuelene. Adresându-se comunităţii americano-venezuelene din Florida, Trump le-a cerut militarilor din Venezuela să treacă de partea preşedintelui autodesemnat Juan Guaido (recunoascut de o parte din comunitatea internaţională, drept conducător legitim al statului) în scopul de a asigura „o tranziţie paşnică a puterii în ţară… ajutând la construirea unui viitor sigur şi prosper pentru întregul popor din Venezuela, dar toate opţiunile rămân deschise“.

Avertizând însă că nu va exista milă pentru sprijinitorii lui Maduro. Dar în acelaşi context a şi un ultimatum: „Dacă veţi alege acest drum, nu veţi găsi niciodată vreun loc în care să fiţi în siguranţă, nici o cale uşoară de rezolvare şi nici un fel de rută de scăpare. Veţi pierde absolut totul“. Astfel, apelul său direct către armata venezuelană este „de a nu mai urma ordinele lui Maduro de blocare a ajutorului umanitar şi de a nu folosi vreo formă de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici, liderilor opoziţiei, membrilor Adunării Naţionale sau împotriva preşedintelui Guaido şi familiei sale“.

Replica lui la Maduro a venit imediat, într-un discurs difuzat de televiziunea naţională, acuza că intervenţia lui Trump a fost „aproape în stil nazist“ şi adăuga ironic: „oare cine este comandatul forţelor armate (venezuelene), Donald Trump de la Miami? Cred că sunt stăpâni peste ţara noastră“.

De ce nu trebuie exclusă varianta unei intervenții militare americane

Tensiunile dintre Washington și Caracas ating fără îndoială cote foarte ridicate în zilele acestea. Deși intervențiile umanitare au fost adesea criticate de o mare parte a establishmentului politic american, mai exact de tabăra promotoare a intervențiilor de tip strategic, ele au reprezentat o realitate în politica externă a ultimelor decenii, începând cu invazia din Kosovo din timpul lui Bill Clinton. În Venezuela avem în mod evident o criză umanitară, peste care se suprapune o criză politică și economică: numai puțin de 3 milioane de emigranți, adică 10% din populație au plecat spre țările din America de Sud sau de Nord.

Dar Venezuela prezintă și o importanță strategică pentru Statele Unite, datorită proximității acesteia, acest spațiu fiind considerat de mulți drept “curtea din spate” a Statelor Unite. Astfel că tabăra apărătorilor intervențiilor umanitare s-ar putea combina cu o parte din tabăra celor care susțin intervențiile militare de tip strategic. Dacă urmărim istoria precedentelor intervenţii umanitare americane în zonă vom observa un tipar: pentru a răsturna o dictatură, americanii au trebuit să mizeze necondiţionat pe un personaj căruia i-au dat depline puteri de a impune în teren noile reguli și asta cât mai rapid, iar adesea cu un grad ridicat de violență.

Miza avansată de Donald Trump este, teoretic, extrem de interesantă: o tranziţie paşnică a puterii. Într-adevăr, dacă va putea fi realizată, atunci ar îndepărta amintirea neplăcută a sprijinului acordat de Admnistraţia Bush unei încercări eşuate de lovitură de stat din 2002, împotriva preşedintelui Hugo Chavez, devenit instantaneu erou al luptei anti-imperialiste.

Chestiunea nu este dacă o intervenţie militară umanitară americană va avea succes în Venezuela ci dacă sunt pe deplin lămurite consecinţele sale. Momentan există o reticență în a mai susține intervenții militare externe, determinată de eșecurile precedentelor intervenții din Irak și Afghanistan. Totuși, nu trebuie să uităm că genul acesta de reticență a existat și în trecut, după eșecul altor intervenții militare – cea mai catastrofală fiind cea din Vietnam. Cu toate acestea, reticența a fost ulterior depășită, astfel că nu ne putem aștepta nici în prezent ca această reținere să se extindă pe o perioadă de timp foarte lungă. În cele din urmă ea va fi depășită. Ultimatumul lui Trump ar putea reprezenta într-adevăr o linie roșie. Odată lansat acest gen de avertisment, el ar putea fi urmat de acțiuni concrete, altfel președintele și-ar putea pierde credibilitatea. Astfel, Maduro, asemenea altor dictatori ar putea sfârși tragic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *