Skip to content
Politică

Ultimele calcule de la Cotroceni: ce variantă ia în calcul Iohannis pentru rezolvarea crizei politice

Inquam Photos / Octav Ganea

Noi calcule la Palatul Cotroceni, după ce România a înregistrat marți o creștere uriașă a numărului de noi cazuri de coronavirus. Surse prezidențiale au precizat pentru PS News că șeful statului ia în calcul desemnarea unui premier de criză care să nu fie membru de partid. Potrivit surselor citate, Guvernul va fi constituit din PNL și USR cu un premier care să își asume decizii nepopulare, în contextul în care România înregistrează zilnic sute de decese provocate de coronavirus.

Precizăm că șeful statului i-a convocat miercuri, la Cotroceni, pe cei responsabili cu instituirea „unor măsuri clare restrictive, singurele care mai pot diminua răspândirea infectărilor. Orice alte teme trec în plan secund, nimic nu este mai presus de viață”.

Am decis să convoc mâine o ședință cu toți responsabilii pentru instituirea unor măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua răspândirea infectărilor. Orice alte teme trec în plan secund, nimic nu este mai presus de viață”, a spus marți președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă făcută la Cotroceni în cea mai neagră zi a pandemiei de Covid.

Deja ministerele se pregătesc pentru trecerea angajaților în regim de telemuncă. Potrivit unui document obținut miercuri de PS News, jumătate din angajații din Ministerul Economiei vor fi trimiși în telemuncă, prin rotație, iar măsurile ar urma să fie anunțate miercuri, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

DETALII AICI: DOCUMENT Jumătate din angajații la stat, trimiși în telemuncă. Ce măsuri anti-COVID ar urma să fie anunțate astăzi

Eșec iminent pentru Guvernul Cioloș

La această oră se dezbate și votează în Parlament Guvernul minoritar condus de Dacian Cioloș, cel desemnat în urmă cu câteva zile de președintele Klaus Iohannis să formeze un Executiv. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că social-democrații vor vota împotriva guvernului Cioloș.

Și liberalii au anunțat deja că vor fi prezenți la ședința de plen, programată pentru ora 10, în care premierul desemnat, Dacian Cioloș, va prezenta componența guvernului și programul de guvernare, însă nu vor vota. Prezenți vor fi și parlamentarii UDMR, care nu vor vota. Împotrivă vor vota și parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor. Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeau spunea că Guvernul USR are foarte mari șanse să pice cu cel mai mare număr de voturi.

Iată cum arată puterea partidelor la votul din Parlament:

PSD – 157 de parlamentari
PNL – 134 de parlamentari
USR – 80 de parlamentari
AUR – 43 de parlamentari
UDMR – 29 de parlamentari
Minorități – 18 parlamentari
Neafiliați – 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
Necesar pentru învestirea unui guvern: 234 de voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *