Skip to content
Opinii & Analize

Ultimele calcule înainte de bătălia finală Ponta vs. Iohannis

In momentul in care scriu aceste rânduri nu se stiu rezultatele turului întâi al alegerilor prezidentiale. Ele insa nu conteaza atat de mult, doar intr-un singur caz: Victor Ponta sa obtina peste 10 la suta fata de Klaus Iohannis. Destul de greu.

Miza acestor alegeri este, asa cum spuneam deseori, guvernarea Romaniei in urmatorii 10 ani. Daca in primul tur este vorba in primul rand de mobilizarea ‎partidelor, in turul doi vorbim despre emotie si despre strategie. Nici Ponta si nici Iohannis nu au creat valuri de empatie. Ponta putin mai multa pentru ca si-a canalizat mesajul catre categoriile defavorizate. In spatele lui Iohannis s-au adunat un cor de sustinatori anti PSD (care repeta laitmotivul: ”ciuma rosie care vrea sa puna mana pe intreaga putere”). In concluzie, in turul doi, Ponta si Iohannis trebuie sa spuna cine va fi viitorul premier, cine va conduce Romania alaturi de el. Ponta are aici un avantaj: detine majoritatea parlamentara, Iohannis poate doar sa vorbeasca despre o posibila decapitare a lui Ponta si formarea unei noi majoritati.

Deci, elementul cheie al strategiei de campanie din turul doi va fi numele viitorului premier. Cine va guverna? Ponta prin PSD, o coalitie in jurul lui Tariceanu, un tehnocrat? Predoiu? MRU? O noua conventie democrata (CDR – 1997, o Alianta DA plus solutia imorala)?

Informatiile arata ca marti premierul se va aseza la masa alaturi de Tariceanu, de Liviu Dragnea si Gabriel Oprea pentru a desemna viitorul prim ministru. Negocierile vor fi extrem de dure. Ponta va incerca sa le spuna celor doi dinozauri ca Puterea trebuie impartita, ca nimeni nu mai poate detine puterea absoluta in Romania in 2014. Ca este mai sanatos pentru toata lumea sa se refaca (cel putin formal) USL.

Dragnea va cere partidul, Oprea va dori sa-l impuna pe George Maior in speranta ca ii va lua locul la conducerea SRI. Poate sa uite! Viitorul sef SRI, Maior sau altul va fi omul SUA! Oprea nu are alonja pentru a ocupa aceasta functie! Insa acest Oprea (creatia lui Nastase si deopotriva a lui Basescu) va juca tare. Va juca pentru ca are o relatie speciala cu Ponta, pentru ca nu are scrupule si pentru ca matematic o viitoare coalitie de guvernare depinde de el. Colegii de la PSnews.ro au aratat acestea intr-o excelenta analiza.

Citește și: EXCLUSIV Câștigă Ponta, câștigă Iohannis: cine va forma nouă majoritate, cine va fi viitorul premier al României 

Sunt doua chei de putere si victorie intre cele doua tururi: Tariceanu si Oprea. Daca fostul premier obtine un scor in jurul a 8-10 procente, trebuie nominalizat ca viitor sef de guvern. Daca nu, Ponta nu castiga!

In fata acestei variante, atat Dragnea, cat si Oprea vor protesta! Nu se poate, totusi, vor spune ei, ca cineva cu 10 la suta sa conducă Guvernul! In teorie ar fi adevarat! Insa fara 10 procente certe, Ponta nu ajunge președinte! Dilema va fi mare! Oprea va arata ca el detine cheie guvernarii prin cei 10 la suta din parlamentari pe care ii controleaza.

Chiar daca, intr-un final, Ponta va reusi sa-i convinga pe Oprea si Dragnea de necesitatea unei solutii Tariceanu cei doi se vor simti tradati. Orgoliul celor doi este imens, desi nu ar trebui sa se supraevalueze: in esenta sunt doi politicieni abili, dar cam atat!

Cu Tariceanu premier – anuntat, campania lui Ponta capata o alta dimenisiune. Iohannis va fi obligat sa mute si el cu un nume: Predoiu? Ungureanu? Cu tot respectul pentru cei doi, Tariceanu ii surclaseaza indiferent de orice tip de discutie! Pana la urma Tariceanu le-a fost sef, amandoi isi datorează inceputul de cariera acestuia si multe altele. Analiza mea se vrea rationala (nu mai cred demult in solutii miraculoase), insa stiu foarte bine ca rationalul nu are de-a face cu politica noastra damboviteana.

Mergand mai departe cu analiza fac doua pronosticuri: daca Ponta nu face peste 7 la suta in fata lui Iohannis din primul tur, soarta lui este delicata. Insa in mod paradoxal partenerii sai, Oprea si Dragnea, vor avea, in cazul in care Ponta pierde, o soarta mai mult decat roza. Dragnea va prelua PSD, iar Oprea va intra la guvernare cu Iohannis (sub o forma sau alta).

Asadar, ochii mari pe ce vor face saptamana aceasta Oprea, Tariceanu, Dragnea si premierul Ponta. Si evident, ce vor alege românii duminica aceasta!

1 comentariu la “Ultimele calcule înainte de bătălia finală Ponta vs. Iohannis

  1. Sa iasa Iohanis dar tot pe Ponta sa il puna primministru sa vada in ce incurcatura financiara a bagat tara,sa vada cum o va scoate dar nu va reusi ca va iesi lumea in strada si va cadea guvernul. Pomenile electorale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *