Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ultimele calcule înainte de moțiunea de cenzură. Un lider important PSD dezvăluie de unde vor veni voturile decisive

observatorulph.ro

Invitat în studioul Puterea Știrilor, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a precizat că nu se teme de modificarea legii electorale privind alegerea primarilor. „Unui primar care și-a făcut treaba nu-i este frică de faptul că avem două, trei sau cinci tururi”, a declarat edilul.

Social-democratul a precizat, însă, că PSD va riposta cu o moțiune de cenzură, iar social-democrații care au votat învestirea Guvernului Orban ar urma să o voteze. „Cred că vom avea succes”, spune Gabriel Mutu.

Primarul Sectorului 6 a criticat și decizia Guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe mai multe proiecte, inclusiv pe Bugetul de stat, precizând că „în momentul în care ești la guvernare și ai trecut o moțiune de cenzură împotriva Guvernului PSD cu o majoritate în Parlament, nu poți invoca că nu ai majoritate”.

„Unui primar care și-a făcut treaba nu îi este frică de faptul că avem două, trei sau cinci tururi. Însă, cred că avem cu toții obligația, în primul rând să respectăm legea fundamentală a țării, și mai mult decât atât, să respectăm deciziile care vin, inclusiv de la forurile internaționale, așa cum chiar domniile lor (n.r- liberalii) spuneau că suntem obligați noi să respectăm aceste decizii (…).

PSD va riposta cu o moțiune de cenzură. La o moțiune de cenzură există negocieri politice. Există colegi de-ai noștri care la momentul moțiunii inițiale, care a pus în funcție acest Guvern PNL, au votat „pentru”. Cred că aceiași colegi vor vota acum împotriva acestui Guvern care nu fac decât să distrugă ce a fost bine și bun implementat pentru populația acestei țări. Avem informații în acest sens. Avem colegi care au făcut un pas lateral, s-au dus la PRO România la momentul în care noi eram la guvernare, și au votat moțiunea de cenzură, dar de această dată cred că aceiași colegi vor vota împotriva actualului Guvern. Cred că vom avea succes cu această moțiune de cenzură.

Avem două luni de zile în care am avut multe asumări. Este exact aceeași atitudine pe care, în anul 2009, PDL o avea. Când voia să forțeze ceva, venea cu asumarea Guvernului în Parlament fără să dea dreptul parlamentarilor să vină cu amendamente, să gândească o lege corectă pentru țara asta. Cum să nu aibă majoritate în Parlament? În momentul în care ești la guvernare și ai trecut o moțiune de cenzură împotriva Guvernului PSD cu o majoritate în Parlament, nu poți invoca că nu ai majoritate. Dânșii invocă o stare care în realitate nu există”, a declarat edilul Sectorului 6, Gabriel Mutu, la Puterea Știrilor.

Amintim că Guvernul a trimis luni în Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, pentru care îşi angajează răspunderea.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru alegerea primarilor în 2 tururi.

Simultan cu începerea procedurilor în vederea angajării răspunderii, şi PSD va începe demersurile pentru depunerea moţiunii de cenzură, pentru care deja a anunţat că a strâns numărul semnăturilor necesare.

Alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin

Proiectul, care modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, are ca principală prevedere modificarea Articolului 101 din Legea alegerilor locale.

Astfel, se stabilește că este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care se va consemna în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin, inclusiv în caz de balotaj între candidaţi.

La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, în funcţie de cel mai mare număr de voturi valabil exprimate obţinute, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur.

În al doilea tur de scrutin este declarat ales primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

În cazul în care unul dintre candidaţii la funcţia de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, între care urmează să se desfăşoare turul al doilea de scrutin, decedează, renunţă sau nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a fi ales, la turul al doilea de scrutin va participa candidatul situat pe locul următor”, se mai arată în proiectul de modificare a legii.

De asemenea, se prevede şi că, dacă o astfel de situaţie se produce în cazul unuia dintre candidaţii aflaţi în situaţia de balotaj, ”nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripţie declarându-l primar pe celălalt candidat”.

De asemenea, Guvernul introduce şi prevederi noi.

Una dintre ele este aceea prin care propune care persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului să îşi poată exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetăţenii vor vota pe lista suplimentară.

Un alt articol nou este cel care prevede că, în cazul comunelor cu mai puţin de 500 de locuitori, pentru fiecare candidat la funcţia de primar şi listă de candidaţi pentru consiliul local şi pentru consiliul judeţean, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 10% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează.

Argumentele Executivului pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi sunt: nivelul ridicat de nemulţumire din societatea românească şi susţinerea covârşitoare pentru alegerea primarilor cu majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care nu a fost transpus în legislaţia românească din cauza tergiversării deciziei în mod nejustificat ultimii ani de zile; faptul că în tradiţia democratică a României condiţia majorităţii pentru alegerea primarilor reprezintă un element al patrimoniului electoral, existând o singură interpretare dată conceptului de majoritate, respectiv cea a opţiunii a cel puţin jumătate plus unu din numărul celor care îşi exprimă opţiunea, care este aplicată în România în toate situaţiile care impun hotărâri adoptate prin vot.

Executivul propune modificarea legii ”luând în considerare desfăşurarea alegerilor locale în prima jumătate a acestui an, fapt care necesită un interval de timp adecvat pentru pregătirea în condiţii optime a procesului electoral” şi având în vedere obiectivele specifice prevăzute de Programul de Guvernare, adoptat prin Hotărârea Parlamentului 22 din 4 noiembrie 2019 referitoare la întărirea democraţiei româneşti: „organizarea şi desfăşurarea corectă a alegerilor prezidenţiale în noiembrie 2019, a alegerilor locale şi a alegerilor parlamentare din 2020”.

De asemenea, constată faptul că societatea românească se află într-o situaţie deosebită a cărei reglementare necesită corecţii legislative imediate, fiind un caz de urgenţă esenţial în evoluţia democratică a comunităţilor locale, aflate într-un risc major de disfuncţionalitate administrativă care contravine aspiraţiei la bunăstare a cetăţenilor, fapt care impune angajarea răspunderii Guvernului, conform articolului 114 din Constituţie.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *