Skip to content
Puterea Știrilor Video

„Ultimele detalii din Guvern privind aderarea României la Spațiul Schengen. Ministrul Marcel Boloș, la Puterea Știrilor: „8 decembrie nu este o dată limită”

PS News

Invitat în studioul Puterea Știrilor, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a ținut să precizeze că data de 8 decembrie „nu este o dată ultimă sau limită” în privința aderării României la Spațiul Schengen. Declarația ministrului vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că vede posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea României la Schengen.

„Așa cum a prezentat, pe de o parte, președintele Klaus Iohannis, dar și colegii miniștri din cele două ministere care s-au implicat pentru ca România să își atingă acest obiectiv (n.r – aderarea la Spațiul Schengen), data de 8 decembrie nu este o dată ultimă sau limită. Cu siguranță, cu cât acest vot se dă mai repede, cu atât este mai bine pentru România. Este o așteptare care vine după mulți ani de zile. Să ne aducem aminte că pregătirea noastră pentru aderarea la Spațiul Schengen a început cu mulți ani. Din punct de vedere al condițiilor tehnice cred că suntem pregătiți de când era ministru de Interne chiar domnul Blaga.

Să ne aducem aminte de investițiile care au fost făcute atunci pentru ceea ce înseamnă securizarea granițelor României și controlul intrărilor și ieșirilor din țară. Este o așteptare lungă, cu condiții tehnice îndeplinite. Avem o Românie mult mai solidă din punct de vedere al respectării condițiilor privind statul de drept, cu mecanisme de luptă împotriva corupției mult mai consolidate și cu reputația de a-și fi întărit și consolidat mecanismele instituționale pentru ca, atât respectarea statului de drept, cât și instituțiile care sunt implicate în lupta împotriva corupției să fie mult mai puternice, să poată să își facă treaba fără să existe vreun amestec din partea politicului. Acest lucru ni-l dorim cu toții, fie că suntem în funcții de decizie la nivel guvernamental, fie că suntem simpli cetățeni, toți ne uităm după acest lucru: drepturile și libertățile fundamentale să fie respectate.”, a declarat ministrul Marcel Boloș, la Puterea Știrilor.

„Este un moment mult așteptat și o răsplată binemeritată pentru o țară care a luptat și luptă pentru acest lucru, pentru tot ceea ce înseamnă integrarea ei pe plan european. Ar fi o mare bucurie pentru România ca în decembrie țara noastră să fie primită în Spațiul Schengen. Din punct de vedere tehnic, România este pregătită de 11 ani pentru a intra în Spațiul Schengen. Sigur, cum am spus, acum mecanismele privind statul de drept și mecanismele instituționale pentru lupta împotriva corupției sunt foarte maturizate încât să nu existe probleme din partea altor state membre cu privire la această decizie”, a mai declarat Marcel Boloș.

Social-democrații suedezi s-au răzgândit și susțin aderarea României la spațiul Schengen

Ardalan Shekarabi, purtătorul de cuvânt al Social democraților suedezi, a declarat că formațiunea sa nu se va opune intrării României în spațiul Schengen, după ce votaseră în Parlamentul suedez împotriva aderării.

Anunțul a fost dat atât de Bogdan Aurescu, ministrul român de externe, care salută decizia, cât și de social-democratul Victor Negrescu care laudă diplomația partidului său.

La începutul acestei toamne, social-democrații (S) au spus nu admiterii celor două țări în cadrul cooperării europene privind controlul frontierelor. Motivul a fost că nu au văzut evaluări de impact din partea autorităților relevante cu privire la modul în care a fost afectată, printre altele, lupta împotriva criminalității.

În prezent, guvernul a înaintat Comisiei pentru justiție a Parlamentului un rezumat al opiniilor diferitelor autorități:

Se pare că autoritățile nu au nicio obiecție în privința extinderii, spune Shekarabi.

„În acest context, suntem pregătiți să susținem o poziție suedeză care să deschidă calea pentru extinderea spațiului Schengen pentru a include România și Bulgaria”.

Stabilirea cerințelor pentru deciziile viitoare

Shekarabi adaugă că socialiștii suedezi vor continua să spună nu propunerilor UE dacă va considera că lipsesc analize solide cu privire la modul în care sunt afectate interesele suedeze.

„Vom cere acest lucru guvernului pe viitor în toate chestiunile legate de UE”, spune el.

Shekarabi subliniază că acest lucru este deosebit de important în timpul președinției suedeze a UE din prima jumătate a anului 2023.

El subliniază că nu trebuie să fie vorba doar de rezultatele bune ale Președinției suedeze a UE în ceea ce privește încheierea cu succes a diferitelor chestiuni în cadrul Consiliului de Miniștri al UE ci „trebuie să pornim de la ceea ce este mai bine pentru Suedia într-un context mai larg”.

Context

Guvernul Suediei este format din partide de dreapta, iar social-democrații aflați în opoziției s-au aliat cu extrema și au dat, în comisia pentru justiție, un vot negativ propunerii de extindere a Schengen, motivul principal fiind că nu a existat o consultare și o negociere înainte cu Guvernul, potrivit Hotnews.ro

Potrivit surselor citate, Bucureștiul i-a găsit ca aliați în acest sens pe șefii diplomației din Luxemburg și Finlanda, care au o relație bună cu social-democrații suedezi. De asemenea, a existat un lobby la nivel de europarlamentari.

Cu raportul pozitiv al Comisiei Europene care recomandă ridicarea MCV, esențial în obiecțiile Olandei, la nivel guvernamental optimismul rămâne temperat. Chiar și în condițiile în care o a doua misiune de evaluare cerută de Olanda s-a încheiat săptămâna trecută, iar raportul este „foarte pozitiv”, susțin surse din guvernul de la București, iar negocierile cu Suedia și Austria lasă loc pentru vești bune.

Preşedintele Klaus Iohannis spunea, acum două săptămâni, că vede posibil un vot în Consiliul JAI din 8 decembrie cu privire la aderarea României la Schengen. Miercurea trecută, șeful statului afirmase că „există posibilitatea ca această decizie să fie amânată, cu o lună sau cu două luni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *