Ultimele discuții din coaliția de guvernare: cum ar putea arăta Guvernul condus de Ciolacu. Lista miniștrilor

Inquam Photos / Octav Ganea

Cel mai așteptat moment al anului de pe scena politică românească – rotativa guvernamentală – ar urma să aibă loc, potrivit ultimelor discuții din coaliție, până la începutul lunii iunie, în perioada 29-31 mai. Surse politice au precizat pentru PS News că în această perioadă PNL și PSD negociază lista ministerelor din viitorul Guvern, astfel că sunt mari șanse ca Ministerul Proiectelor Europene să rămână la PNL și Ministerul Transporturilor să rămână portofoliu al PSD, contrar celor stabilite în protocolul semnat de cele 3 partide din coaliția de guvernare.

Totodată, potrivit surselor citate, în viitorul Guvern ar urma să dispară două ministere: Ministerul Familiei, condus în prezent de Gabriela Firea, și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, condus de Constantin-Daniel Cadariu.

Schimbări ar urma să aibă loc și la Ministerul Agriculturii. Actualul ministru, Petre Daea, are mari șanse să fie schimbat cu Florin Barbu, președintele comisiei de agricultură din Camera Deputaților.

La Ministerul Finanțelor, portofoliu care va fi deținut de PNL după rotativa guvernamentală, sunt vehiculate două nume: consilierul prezidențial pe probleme economice Cosmin Ștefan Marinescu și Alexandru Nazare, fost ministru de Finanțe, care ar fi susţinut de prim-vicepreşedintele Iulian Dumitrescu.

Cum ar putea arăta Guvernul Ciolacu:

Portofolii PSD:

Transporturi -Sorin Grindeanu?? (negociere cu PNL pe Ministerul Proiectelor Europene)

Sănătate – Alexandru Rafila

Agricultură – Florin Barbu (președintele comisiei Agricultura din Camera Deputaților) /Petre Daea

Economie – Mihai Tudose

Muncă – Marius Budăi?

Cultură – Lucian Romașcanu

Justiție – Robert Cazanciuc

Familie – s-ar putea desființa

Portofolii PNL:

Apărare – Nicolae Ciucă- vicepremier

Finanțe – Cosmin Marinescu/ Alexandru Nazare

Interne- Lucian Bode

Exerne -Bogdan Aurescu

SGG – Mircea Abrudean

Fonduri Europene – Marcel Boloș – (negociere cu PSD pentru Ministerul Transporturilor)

Comunicațiile – Sebastian Burduja

Energie- Virgil Popescu

Educație – Ligia Deca

Antreprenoriat – s-ar putea desființa

Portofolii UDMR:

Mediu – Barna Tanczos

Dezvoltare – Attila-Zoltán Cseke

Sport – Carol-Eduard Novak

Amenințarea UDMR

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a amenințat luni seară că nu este de acord cu informația aflată pe surse cum că PNL ar vrea să preia ministerul Mediului, deținut în prezent de Tanczos Barna și a subliniat că partidul din care face parte ia în calcul inclusiv varianta ieșirii de la guvernare dacă se va ajunge la acest scenariu. „Am aflat astăzi oficial, până acum a fost pe surse. Nu suntem de acord, nu cred că există argumente pertinente care să justifice ca rolul UDMR în guvernare să scadă. Cred că la toate ministerele pe care le-am condus, UDMR şi-a făcut treaba bine”, a spus Csoma Botond.

Răspunsul liberalilor a venit a doua zi, când atât președintele PNL cât și purtătorul de cuvânt Ionuț Stroe au respins ideea că și-ar dori ministerul Mediului, deținut în prezent de maghiari. „Pornim de la o teză falsă. PNL nu-şi doreşte a lua UDMR-ului această poziţie. Noi am spus-o foarte clar, ne dorim continuitate în ceea ce priveşte guvernarea, în actuala ecuaţie politică şi coaliţie. Pe cale de consecinţă, ne dorim UDMR alături şi vă spun sincer că sub nicio formă şi pe nicio cale, nu li s-a cerut să cedeze vreun portofoliu. Obiectivul tuturor, atenţie, al tuturor partidelor din această coaliţie, ar trebui să fie guvernarea şi stabilitatea ţării, în acest moment, nu cramponarea de anumite funcţii sau păstrarea cu orice preţ prin lansarea unor mesaje, gen celui pe care l-a făcut domnul Botond aseară”, a declarat Stroe, întrebat de ce vrea PNL să ia Ministerul Mediului.

Coaliția de guvernare/ Inquam Photos / Octav Ganea

În aceeași zi însă, maghiarii au început să lanseze în spațiul public posibilitatea unui schimb. Adică să dea ministerul Mediului pentru un portofoliu cu o mai mare greutate, precum Agricultura sau Energie. Întrebat dacă UDMR va ceda Ministerul Mediului, Antal Lorant președinte al Comisiei de energie din Senat și unul dintre liderii UDMR, a declarat că așteaptă alt portofoliu la schimb. „Renegociem pozițiile (nr. – din Guvern) și ajung partidele la decizia că vor Mediul, normal că la renegociere spunem: luați Mediul, haideți să vedem cum primim și noi ministere de această talie. Sunt 2 ministere care ar putea intra în discuție – cel al Agriculturii și cel al Energiei”, a subliniat liderul UDMR.

Ce spune protocolul semnat de PNL-PSD-UDMR

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

În cazul desemnării sale, conform prevederilor constituționale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și 2 viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.

Formațiunile semnatare ale prezentului Acord vor asigura reprezentarea GPMN în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare în cadrul prezentei Coaliții(…).

Coordonarea activității Coaliției la nivel guvernamental se îndeplinește de către prim-ministru și viceprim-miniștri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite. Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului(…).

Medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum și dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susținerea unor inițiative legislative se face în ședințele de Coaliție.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL