Skip to content
Europa

Ultimele discuții la Bruxelles pentru implementarea certificatului Covid. Siegfried Mureșan: Negociatorii Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord

Siegfried Muresan Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, coraportor al Parlamentului European pe Mecanismul de Redresare și Reziliență, a vorbit despre discuțiile care au avut loc joi la Bruxelles, unde în urma unor divergențe între Consiliul European și Parlamentul European, instituţiile europene au ajuns la un acord provizoriu asupra Certificatului digital UE Covid-19, despre care liberalul amintește că va fi implementat vara aceasta.

„Comisia Europeană a propus crearea unui certificat electronic de vaccinare care să fie valabil în toată Uniunea Europeană. Scopul acestui certificat este ca persoanele care nu constituie un pericol în transmiterea bolii să poată călători neîngrădit în toate țările membre Uniunii Europene cât mai curând, de aceea Comisia Europeană a propus acest certificat de vaccinare prin care persoanele vaccinate sau persoanele care au un test negativ recent, unde vor fi acceptate și o serie de teste antigen, nu toate, ci există o anexă cu privire la tipurile de teste antigen care au o rată de precizie mai mare, însă în cazul acestor teste, testul trebuie să fie făcut cu cel mult 24 de ore înainte de călătorie.

De asemenea, certificatul va viza și persoanele care au fost imunizate ca urmare a trecerii prin boală pentru a putea călători fără carantină și fără restricții oriunde în Uniunea Europeană. După ce Comisia Europeană a făcut această propunere au existat o serie de divergențe între Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European”, spune europarlamentarul.

Acesta susține că data la care se preconizează implementarea Certificatului digital UE Covid-19 este 1 iulie 2021.

„Noi, Parlamentul European am dorit ca persoanele care nu sunt vaccinate și fac teste pentru a putea călători să beneficieze de teste gratuite. Guvernele statelor membre s-au opus, spunând că nivelul deficitului a fost prea mare anul trecut, nivelul cheltuielilor pentru a depăși pandemia a fost prea mare și nu pot suporta aceste cheltuieli. Au existat o serie de divergențe între Consiliu și Parlament. Vestea cea bună este că am reușit să depășim toate aceste divergențe.  Negociatorii Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord, facilitat de Comisia Europeană. Este un acord pe care îl vom confirma printr-un vot final în plenul Parlamentului European la începutul lunii iunie și la 1 iulie, la începutul sezonului estival această adeverință europeană de vaccinare va intra în vigoare și oamenii se vor putea folosi de ea și vor putea călători neîngrădit în Uniunea Europeană.

Este foarte important pentru noi ca oamenii să aibă mai multe opțiuni. Opțiunea preferabilă și care va fi valabilă întotdeauna este vaccinarea. Te vaccinezi și după aceea acel certificat este valabil. Imunizarea prin boală își pierde valabilitatea după un timp, iar testul își pierde valabilitatea și mai repede”, spune Siegfried Mureșan .

Instituţiile europene au ajuns joi la un acord provizoriu asupra Certificatului digital UE Covid-19, care va fi implementat vara aceasta.

Fum alb: avem un acord asupra propunerii Comisiei pentru un certificat digital Covid”, a anunţat pe Twitter comisarul Didier Reynders. „Oferim această nouă unealtă în timp record pentru a garanta libera mişcare pentru toţi cetăţenii”.

La finalul lunii aprilie, Parlamentul European şi-a adoptat poziţia de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la liberă circulaţie în Europa în timpul pandemiei.

Eurodeputaţii au fost de acord că noul „certificat UE COVID-19” – în locul „adeverinţei electronice verzi”, conform propunerii Comisiei – ar trebui să fie valabil timp de 12 luni şi nu mai mult.

4 comentarii la “Ultimele discuții la Bruxelles pentru implementarea certificatului Covid. Siegfried Mureșan: Negociatorii Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord

  1. @ Restràngerea libertății de mișcare cu motivația existenței unui document medical care să ateste o anumită stare de snătate , instituirea unei obligativități ca pentru deplasări în alte țări să fie solicitat un document de la un medic, valabil o anumită perioadă de timp, este o încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale , a libertății de mișcare, ?

  2. @Sunteți de părere că ”big pharma” are un comportament de tip dictatorial cu politicienii europeni pe care îi determină să impună restricii la libera circulaie a persoanelor, motivate de avize medicale, ?

  3. @Ătia de au obținut niște funcții s-au apucat să negocieze libea circulație śi libertatea de mișcare a celor ce i-au votat,?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *