Skip to content
Politică

Ultimele manevre ale lui Liviu Pop cu sistemul. Șeful părinților descâlcește ițele EXCLUSIV

europafm.ro

Ultimele manevre ale lui Liviu Pop cu sistemul educațional stârnește controverse. Șeful părinților descâlcește ițele în această problemă.

Redacția PSnews.ro a stat de vorbă miercuri dimineață cu Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP), în legătură cu două probleme din școlile românești: una cronică (situația manualelor unice), iar alta acută (modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a școlilor).

Pentru început, Iulian Cristache a precizat că procedurile privind manualele unice își urmează cursul firesc, șeful FNAP așteptându-se ca în anul școlar 2018-2019 să nu mai existe probleme.

„Acuma sunt la zi. Editura Didactică și Pedagogică a demarat procedura pentru elaborarea noilor manuale unice de clasele I, II și VI. Au depus procedurile ca să vină autorii, o să facă selecție, au drept de contestație și autorii pentru o perioadă cred că de 30 de zile… Deci în mod normal și practic, ar trebui (și aici vă spun că sunt unul dintre cei care vor țipa dacă nu se va întâmpla așa ceva) ca la data de 1, 2 sau 3 septembrie (în funcție de cum va începe anul școlar), toate manualele să fie pe bancă, pentru prima dată în ultimi 27 de ani”, a declarat Cristache pentru PSnews.ro.

Cealaltă problemă vizează Regulamentul școlilor. Concret: Pop a anunțat marți seară pe Facebook că a semnat ordinul nr. 3.027/2018 pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) (detalii AICI).

Ei bine, noile modificări au stârnit nemulțumirea lui Constantin-Alexandru Manda (președintele Asociației Elevilor din Constanța – AEC). La scurt timp după anunțul ministrului, băiatul a scris pe Facebook că nu a existat „nici măcar o zi de consultare publică”.

„La ora 22:12, pe contul său de Facebook, ministrul Educației anunța că a modificat astăzi Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Fără nici măcar o zi de consultare publică! Nimic! Un regulament, care la prima vedere este împotriva elevilor și le îngrădește drepturile! Maine, #AEC va reveni cu mai multe comentarii” a fost mesajul școlarului.

În acest context, Iulian Cristache a ținut să dezmintă miercuri pentru PSnews.ro ipoteza inexistenței consultărilor, argumentând că federația lui și sindicatele au participat la discuții cu Ministerul Educației Naționale.
„Nu e adevărat! Este un mare fâs. Eu vin acum de la toate televiziunile. Am fost consultați la nivel de alianță. (Noi avem Alianța pentru Educație de Calitate, din care facem parte toți partenerii relevanți la nivel de sistem educațional: Federația Națională a Părinților, cele două asociații ale părinților plus cele două sindicate relevante.) Nu este adevărat – după dezbatere, a plecat un singur document către minister, sub denumirea de ApEC. De aceea, o mare parte dintre ele (dintre revendicări – n.r.) au fost admise, pentru că au avut putere, au avut substanță. Deci nu ne-am mai dus fiecare să negociem, astfel încât să fim păcăliți”, a explicat Cristache pentru PSnews.ro.

În continuare, președintele FNAP a oferit detalii în legătură cu nemulțumirea elevului din Constanța.

„El se referă la altceva. Elevul respectiv (pe care eu îl simpatizez și cu care am o relație deosebită) spune că n-a fost pusă în dezbatere publică, că este un act normativ, dar nu s-a inițiat un nou proiect, ci au fost niște modificări la o anexă, care nu necesită o dezbatere publică. Cu atât mai mult nu era nevoie de o dezbatere, cu cât (modificările – n.r.) sunt agreate de toți partenerii (de sindicatele care au toți profesorii în cadrul lor; de noi, ca federație, care avem 600.000 de afiliați etc.). Deci este o supărare a lui și cu telefonul, c-a spus că nu e normal să pui telefonul pe catedră sau în dulap – ceea ce noi nu suntem de acord, pentru că acești copii foloseau telefoanele, chiar dacă aveau interdicție. Deci uitați-vă că și Franța a legiferat ca începând cu anul următor să nu se mai folosească telefonul în timpul orei!

Repet: nu este o modificare, ci o nuanțare. Și acum, în Statutul actual al elevului, elevul nu avea voie să folosească telefonul decât în scop educațional și cu acordul profesorilor. Dar ei îl foloseau – și cu acordul, și fără acordul profesorilor – și nu mai erau atenți la ore, iar ora devenea un fel de distracție, un fel de bătaie de joc, ceea ce nu e normal. Elevii trebuie să vină la școală să învețe carte, nu să se joace pe telefon! Deci telefoanele se vor da la copii – ei au acces la telefoane în pauză, în dulăpioarele alea… Deci nu se pune problema să nu vină cu el la școală! Nu vreau să plece informația greșit”, a mai zis Iulian Cristache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *