Skip to content
Politică

Ultimele negocieri pentru funcția de președinte al Senatului: cine este liberalul aflat în cărți pentru postul lăsat vacant de Tăriceanu

pressalert.ro

PSNews.ro vă prezintă în cele ce urmează cele mai noi informații privind viitorul președinției Senatului, funcție rămasă vacantă după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu.

Surse liberale au dezvăluit pentru PSnews.ro că senatoarea Alina Gorghiu va fi propunerea PNL pentru președinția Senatului. Ludovic Orban negociază susținerea USR, PMP și ALDE pentru această propunere, dar și pentru susținerea moțiunii de cenzură pe care liberalii vor să o declanșeze.

USR urmează să decidă, într-o şedinţă a grupurilor parlamentare, să o susţină pe Alina Gorghiu, pentru a oferi un semnal de unitate a opoziţiei.

Din partea PSD există mai mulţi senatori care ar dori să preia şefia Senatului, printre care Robert Cazanciuc şi Ecaterina Andronescu. Funcţia va fi negociată intern la pachet cu funcţia de şef de grup.

În acest moment, PSD are 67 de voturi în Senat, în condiţiile în care majoritatea este de 69. PSD încearcă să convingă mai mulţi senatori ALDE să treacă în „barca” social-democrată, însă şi Pro România poartă negocieri cu senatori PSD.

Cine este Alina Gorghiu

Alina-Ștefania Gorghiu (n. 16 septembrie 1978, Tecuci, România), este un avocat și om politic român, fost președinte al Partidului Național Liberal. Până în anul 2004 a îndeplinit funcția de consilier local pentru București, sector 5. La alegerile legislative din 2008 a obținut un loc de parlamentar în Camera Deputaților în colegiul 22 din București.

La alegerile din 9 decembrie 2012 a obținut un nou mandat în Parlament, fiind reprezentant al colegiului uninominal 22, București. În 2016 devine senator de Timiș. La 18 decembrie 2014 a fost aleasă prima femeie, președinte al Partidului Național Liberal. A demisionat din funcția politică după alegerile parlamentare din 2016.

Între 1997 și 2001 a urmat cursurile Facultății de Științe Juridice și Administrative din cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir din București. În perioada 2002-2003, a făcut studii post-universitare de specializare în Științe Penale Criminologie la Facultatea de Drept din cadrul Universității București. Studiază începând cu anul 2004 în cadrul unui master în domeniul Dreptul penal al afacerilor din cadrul Universității Hyperion, pe care l-a absolvit în 2006, iar din octombrie 2006 până în noiembrie 2006 a urmat studiile post-universitare la Colegiul Național de Apărare, specializarea Securitate și Apărare Națională în cadrul Universității Naționale de Apărare. A finalizat studiile printr-un master de Comunicare și Relații Publice la Facultatea de Comunicare și Relații Publice David Ogilvy în perioada noiembrie 2005 – iunie 2007 și prin Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative, specializarea ECTS, Universitatea din Pitești în perioada octombrie 2004 – iulie 2008. A obținut doctoratul în drept penal în cadrul Facultății de Drept al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

A luat contact cu domeniul medierii în ianuarie 2007 odată cu urmarea unui curs de inițiere în profesia de mediator, în cadrul Consiliului Baroului București și Centrul de Mediere și Arbitri București. În iunie 2007 a participat la UIA World Forum of Mediation Centres la Forumul Centrelor de Mediere organizat de Uniunea Internațională a Avocaților care a avut loc la New York, SUA, iar în noiembrie 2007 la al 51-lea Congres al Uniunii Internaționale a Avocaților de la Paris, Franța, apoi în februarie 2008 la Seminarul „International Mediation and Arbitration” în Jaipur, India.

În perioada august 2002 – decembrie 2004 a lucrat ca avocat stagiar la Societatea civilă de Avocați “Alexandru și Geamănu”. Din ianuarie 2005 până în iulie 2007 a deținut postul de avocat – asociat coordonator în cadrul firmei “Gorghiu, Pop și Asociații – Societate civilă de avocați”, post pe care l-a reluat in ianuarie 2009, ramurile principale de activitate fiind drept comercial, drept civil și drept penal. În perioada iulie 2007 – decembrie 2008 a fost consilier Președinte AVAS. Din ianuarie 2008 deține postul de Arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional. Din mai 2008 până în 2016 a fost mediator autorizat în cadrul Biroului de Mediator „Alina Gorghiu”, iar din octombrie 2008 pana in 2015 a fost lector colaborator la Catedra de Mediere și Arbitraj din cadrul Universității Titu Maiorescu, Facultatea de Drept. În perioada septembrie-decembrie 2012 a ocupat funcția de Vicepreședinte al Camerei Deputaților. La alegerile parlamentare din decembrie 2012 a câștigat un nou mandat de deputat, ca reprezentat al colegiului 22. Procentul pe care l-a obținut, 71,33%, a fost cel mai ridicat din București. În perioada 18 decembrie 2014 – septembrie 2016 a fost Copreședinte al Partidului Național Liberal, iar în perioada septembrie – decembrie 2016 a ocupat funcția de Președinte PNL.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *