Ultimele ore din viața lui Navalnîi. De ce a mers FSB la închisoare?

Sursă foto: dzen / Alexei Navalnîi

Moartea principalului opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, rămâne învăluită în mister. Autoritățile ruse încă nu au anunțat cauza oficială a decesului și nici nu au permis familiei sale accesul la cadavru. Pentru a face lumină asupra circumstanțelor morții lui Navalnîi, The Moscow Times a recreat cronologia ultimelor sale zile de viață.

14 februarie

Când Navalnîi a fost plasat în izolare pentru a 27-a oară, echipa sa a publicat o postare pe Instagram dedicată soției sale, Iulia Navalnaia, de Ziua Îndrăgostiților. A fost ultima lui declarație pe rețelele sociale.

„Iubito, tot ce avem noi este ca în cântecul acela: orașe, luminile de pe aeroport, viscol albastru și mii de kilometri între noi. Dar în fiecare secundă simt că ești lângă mine și te iubesc din ce în ce mai mult”, a scris Navalni, făcând referire la hitul „Nadejda” (Speranță) a vedetei pop sovieto-poloneze Anna German.

Între timp, un grup de angajați de la Serviciul Federal de Securitate și de la Direcția L legată de FSB a Serviciului Federal de Penitenciare a ajuns la colonia penală IK-3 unde Navalnîi își ispășea pedeapsa, potrivit informațiilor obținute de un ONG pentru drepturile deținuților. Gulagu.net.

Angajații FSB au reconfigurat echipamentele de supraveghere ascunse și sistemele de supraveghere video ale unității, potrivit ONG-ului.

„Există un motiv să credem că toate microfoanele și camerele ascunse, care ar fi putut înregistra ceea ce i s-a întâmplat lui Alexei Navalnîi în perioada 15-16 februarie, au fost oprite și demontate”, a spus Gulagu.net.

15 februarie

10:00 a.m.: Navalnîi a compărut prin link video la o ședință care a avut loc la un tribunal regional din orașul central rus Vladimir. „Se simța bine, nu a exprimat nicio plângere cu privire la sănătatea sa, a participat activ la audiere, a prezentat argumente în apărarea poziției sale”, a declarat serviciul de presă al instanței. În clipurile de la audiere care au circulat online, Navalnîi părea să fie bine dispus. „Onorată instanță, vă voi trimite numărul meu de cont, astfel încât să vă puteți folosi salariul uriaș de judecător federal pentru a-mi „încălzi” contul personal, pentru că rămân fără bani”, a glumit el după încheierea audierii.

18:00: Verificarea de rutină de seară a deținuților a fost grăbită, potrivit unui deținut care a vorbit cu Novaia Gazeta Europa sub protecția anonimatului. „Apoi am fost închiși în barăci și securitatea a fost întărită, așa că nici măcar nu puteai să scoți nasul afară”, a spus deținutul. „Seara târziu și noaptea s-au auzit de trei ori niște mașini care au intrat pe terenul coloniei, dar nu se putea vedea pe fereastră ce fel de mașini erau”, a adăugat el.

16 februarie

Înainte de ora 8:00: Gardienii închisorii au făcut o percheziție amănunțită a tuturor deținuților și au confiscat telefoane mobile, cărți de joc și chiar boilere, potrivit sursei care a vorbit cu Novaia Gazeta.

8:00 a.m.: Un deținut intervievat de Novaia Gazeta susține că toată lumea din închisoare a aflat despre moartea lui Navalnîi în acest moment. „Cred că Navalnîi a murit mult mai devreme decât ora anunțată. Cel mai probabil, aseară. Altfel de ce a trebuit să ne închidă bine în barăci și să organizeze o percheziție dimineața?”, a spus el.

În jurul orei 10:30: Conform afirmațiilor făcute de autoritățile închisorii, Navalnîi ar fi făcut o plimbare de o oră. A căzut la pământ imediat după ce s-a întors de la plimbare. Navalni, însă, a spus într-o scrisoare anterioară că deținuții plasați în izolare la IK-3 aveau voie să facă o plimbare doar la 6:30 dimineața.

În jurul orei 11:45: O ambulanță a sosit la IK-3 pentru a „a face manevrele de resuscitare pe care medicii coloniei i le-au făcut deja” lui Navalnîi, potrivit agenției de stat Interfax.

12:17: Ora exactă a morții lui Navalnîi de pe avizul oficial de deces al închisorii, dat mamei sale.

14:19: Serviciul penitenciar al districtului autonom Yamal-Neneț a publicat un comunicat de presă care anunță moartea lui Navalnîi.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL