Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ultimul asalt diplomatic pentru Schengen are loc la Viena. Siegfried Mureșan: „Nu am văzut niciun argument convingător din partea Austriei”

captura Puterea Stirilor

Aflat la Viena, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a dat ultimele detalii despre negocierile purtate de grupul parlamentar al Popularilor Europeni cu oficialii austrieci pentru aderarea României la Spațiul Schengen. Într-o intervenție telefonică la „Puterea știrilor”, liberalul a spus că, miercuri și joi, vor exista întâlniri cu mai mulți membri ai Guvernului de la Viena, inclusiv cu cancelarul Karl Nehammer. „Sigur că vom vorbi despre faptul că România este pe deplin pregătită să adere la Spațiul Schengen. Îndeplinim toate criteriile, Comisia Europeană a confirmat acest lucru, inclusiv ca urmare a mai multor misiuni de evaluare care au avut loc în România, cetățenii români așteaptă acest lucru de ani de zile”, a spus europarlamentarul.

„România a reușit de la începutul acestui an să convingă foarte multe state ale Uniunii Europene că suntem pregătiți. Chiar vinerea trecută, Olanda și Suedia și-au anunțat sprijinul.

În momentul de față, 26 din 27 de state ale Uniunii Europene și-au anunțat sprijinul pentru țara noastră, un singur stat, Austria, încă nu a luat o decizie finală. Ca atare, România folosește în momentul de față toate canalele de comunicare pe care le avem, politice și diplomatice, pentru a intra în dialog cu Austria și pentru a genera o decizie favorabilă țării noastre din partea Guvernului de la Viena.

Această ezitare a Austriei constituie o surpriză pentru toată lumea în UE. Austria este izolată în momentul de față și nimeni, la nivel european, nu înțelege această poziționare a Austriei. Austria nu câștigă deloc în urma acestei poziționări, dimpotrivă, pierde. Nu ne explicăm această decizie”, a declarat Siegfried Mureșan.

Problema falsă a migrației

Potrivit europarlamentarului PNL, problema migrației – intens invocată de Guvernul de la Viena în ultimele zile – este una falsă, pentru că doar 2% dintre migranții care au cerut azil în Austria au trecut prin România.

„Știm că în acest an au intrat mai multe persoane care solicită azil în Austria, aproximativ 100.000, mult mai multe decât în anii anteriori. Știm că taberele de refugiați din Austria sunt pline și că există această presiune migraționistă. Însă România nu are nicio legătură cu această presiune migraționistă, acei refugiați nu vin din România, nu au trecut prin România, ca atare ar fi incorect ca aderarea noastră la Spațiul Schengen să fie afectată de situația existență în interiorul Austriei. Dacă te doare stomacul iei o pastilă de dureri de stomac, nu iei o pastilă pentri dureri de cap. România este dispusă să ajute în această problemă a gestionării migrației. Mai puțin de 2% dintre persoanele care solicită azil în Austria au trecut prin România, cei mai mulți vin prin Serbia, Ungaria.

Nu am văzut, până în momentul de față, din partea Austriei niciun argument convingător, nicio cifră convingătoare în defavoarea României. Dimpotrivă, cifrele europene, cifrele FRONTEX sunt în favoarea României”, a spus Siegfried Mureșan.

Votul privind aderarea României la Schengen, pe agenda Consiliului JAI

Aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen este inclusă ca prim punct pe agenda oficială a Consiliului JAI, Afaceri Interne, care va avea loc joi.

”Miniştrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă. Miniştrii vor evalua, de asemenea, situaţia generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, este anunţul oficial al Consiliului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *