Skip to content
Opinii & Analize

Ultimul Miel, așa cum îl vede Chat GPT

Bogdan Stoica

Cel mai mare expert din lume în miei, românul Mihai Sprânceană din Ţerova, a explicat pentru agenția RADOR de ce n-o să prea mâncăm miel de Paște: pentru că nu merităm. Ca să vândă carne de miel la piață, un crescător de oi trebuie să obțină patru catralioane de autorizații, să achite cinci catralioane de taxe și să tremure când o picătură de sânge îi ajunge pe mânecă, de frica catralioanelor de inspectori care sunt asmuțiți asupra lor. Totul pentru 50 de lei pe kilogram, adică un preț care îți aduce și blestemele și înjurăturile oamenilor care ar fi vrut să cumpere la 5-6 kilu, eventual porționat și livrat acasă.

Ce-o să se întâmple cu mieii? Mulți vor prinde și Crăciunul, pentru că statul oferă niște subvenții pentru oi adulte. Restul vor ajunge în țările arabe, care-și trimit oamenii până la poarta stânei, cu TIR-ul și cu prețul în geam de 20 de lei pe kilogram.

Să facem calculul, da? Ești un cioban și ai 100 de miei de 10 kilograme fiecare. Dacă continui să-i crești, primești la toamnă-iarnă vreo 10.000 de lei de la stat, mai faci vreo 10.000 de lei din lapte-brânză și la anul îi poți vinde cu 15.000 de lei ca ovine adulte. Dacă-i duci la piață, plătești vreo 10.000 de lei ca să încasezi vreo 40.000 de lei. Dacă vrei să scapi de ei fără efort, vine cineva la poartă care ți-i ia pe toți cu 20.000 de lei. E limpede ce o să aleagă ciobanii într-un an care se anunță secetos, cu vegetație puțină, nu? „Vine ăla, deschide ușa TIR-ului, i-a băgat, închide ușile şi asta e“, a mai explicat expertul de talie mondială.

Și gata. Treaba e clară. Un singur lucru nu pricep: de ce nu cumpără statul român mieii, în viu, cu 20 de lei kilogramul? Că tot zicea Daea că statul trebuie să ajute agricultorii: cum ar fi să nu-i mai ajute pe cei arabi făcând viața insuportabilă ciobanilor români? Spune și tu, n-ar fi extraordinar un program al Guvernului României dedicat românilor? Sau rămânem ca acum și în maxim doi ani copiii românilor vor scrie pe ChatGPT: „cum arată un miel? că n-am văzut niciodată unul” .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *