Skip to content
Politică

Ultimul sondaj IRES dezvăluie un dezastru în politica românească

" "

Rezultatul ultimului sondaj IRES, publicat în revista ”Sinteza” arată o situație tragică pentru politicieni și politica românească deopotrivă. Încrederea românilor în politicieni, politica românească și în instituțiile democrației este extrem de mică. 

Potrivit rezultatului sondajului IRES, românii au cea mai multă încredere în primari (37%), procurori (34%), funcționari publici (30%), patroni/întreprinzători (29%), prefecți (23%) și vameși (22%). Parlamentarii (11%) și politicienii (11%) sunt pe ultimele două locuri. Fiecare a obținut câte 11% din încrederea celor care au răspuns întrebării în cadrul sondajului IRES, potrivit dcnews.ro

" "
" "

În ceea ce privește încrederea în alte instituții importante, sondajul arată că românii au încredere mică în justiție (29%), Administrația Prezidențială (29%), companiile cu capital străin (28%), Guvernul român (28%), Administrația Publică din România (27%), Organizații neguvernamentale (23%), dar și în Parlamentul României (18%), acesta fiind pe ultimele locuri.

Cotele extrem de scăzute ale  încrederii în Parlament, justiție sau administrație indică fragilitatea democrației românești. Cifrele exprimă simultan două lucruri: slaba prestație a acestor instituții, ceea ce a dus la neîncrederea populației în ele și faptul că populația nu mizează pe aceste instituții pentru a întemeia progresul ei socio-economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *