Skip to content
Politică

Ultimul SONDAJ, primele calcule pentru un nou Executiv: cum poate guverna PNL fără USRPLUS. Două variante pentru liberali

Facebook/Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Cifre surprinzătoare ies la iveală, cu doar o săptămână înainte de debutul oficial al campaniei pentru alegerile parlamentare. Un sondaj intern realizat la comanda USR PLUS în prima parte a lunii octombrie, obținut în exclusivitate de PS News, indică faptul că PNL se situează la 30% în opțiunile de vot ale alegătorilor, urmat de PSD și USRPLUS, ambele formațiuni politice situându-se la egalitate, cu un scor de 23%. Surpriza o reprezintă PRO România.

După eșecul rușinos de la alegerilor locale, în sondajul intern al USRPLUS, partidul lui Victor Ponta se clasează pe locul patru, cu 8% intenție de vot, urmat de PMP, cu 5% intenție de vot.

Potrivit cifrelor obținute de cei de la USRPLUS, se pare că viitorul Parlament va avea o configurație radical diferită față de cel ales în 2016, când PSD a câștigat un scor zdrobitor. Liberalii ar urma să câștige cele mai multe mandate de senatori și deputați, dar, pentru a forma o majoritate guvernamentală, vor avea nevoie de aliați. Astfel, așa cum arată cifrele, viitorul guvern va fi susținut de o coaliție ce va fi formată din două partide: PNL și USRPLUS. Formațiunea politică condusă de Ludovic Orban nu ar putea face un Guvern doar cu PMP și UDMR, cele trei partide însumând doar 40%. Singura soluție, dacă pe 6 decembrie se vor obține aceste cifre, este ca PMP și UDMR să se alăture unui Guvern condus PNL și USRPLUS, astfel că va fi mai multă putere pentru cei care se vor instala la Palatul Victoria.

Guvernarea comună PNL-USR, aruncată în aer de cazul Iordache. Cum poate PNL să lase USRPLUS în opoziție

Mai există o variantă, cea mai puțin probabilă, ca PNL să lase USRPlus în opoziție, alături de PSD. Astfel, majoritatea ar fi, în acest caz extrem de fragilă și, totodată, instabilitatea ar putea fi accentuată din cauza compoziției mult mai eterogene a coaliției, liberalii fiind nevoiți să-i coopteze în guvern atât pe cei de la PRO ROMÂNIA, PMP, cât și pe cei de la UDMR și să obțină sprijinul parlamentar al minorităților naționale.

Este dificil de gândit o viitoare colaborare guvernamentală PNL-USRPLUS, având în vedere acuzațiile extrem de dure dintre cele două formațiuni politice în ultima perioadă, precum și condițiile exigente impuse de Barna și Cioloș. Amintim de scandalul imens între PNL și USR, care se acuzau reciproc de înțelegeri cu PSD, după votul din Parlament pentru Consiliul Legislativ. Liberalii îi acuzau pe cei din USR că l-au votat pe Florin Iordache și amenințau că după alegeri nu vor face o alianță cu un partid care „l-a susținut pe cel care a dat OUG 13”. De partea cealaltă, USR îi acuzau pe liberali că sunt „mincinoși”.

Totodată, ne amintim și că Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, a declarat recent că Dacian Cioloș este propunerea mai bună decât Ludovic Orban pentru funcția de premier, în eventualitatea în care ambele partide vor ajunge să colaboreze la guvernarea țării. Întrebat dacă Dacian Cioloș este mai potrivit decât Ludovic Orban pentru un viitor guvern, Moșteanu a răspuns: “Bineînțeles”. Așadar, chiar dacă vor ajunge într-un final la o colaborare pe un viitor Guvern – așa cum au reușit la alegerile locale în București – liberalilor le va fi extrem de dificil să guverneze alături de cei de la USRPLUS, mai ales în condițiile în care aceștia nu acceptă un Guvern condus în continuare de Ludovic Orban.

 

1 comentariu la “Ultimul SONDAJ, primele calcule pentru un nou Executiv: cum poate guverna PNL fără USRPLUS. Două variante pentru liberali

  1. Inrealitate , o sa avem un guvern USL. PNL’si PSD au batut palma, Sa nu uitam de precedent , sa nuuitam de migratia din ultima vreme, PSD >>>PNL, si sa nu uitam ca „”eterna speranta liberala” Florin Roman este de fapt la baza un psd’ist mediocru Asa ca//o sa vedem USL 2.o ..curand

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *