Skip to content
Politică

Ultimul tablou al prezidențialelor: datele arată mutări cu posibil impact pentru turul doi

INQUAM/Octav Ganea

Alegerile prezidențiale nu sunt departe, iar speculațiile sunt deschise în privința celor care se vor duela în turul al doilea pentru șefia statului. Mulți văd o confruntare din care face parte actualul președinte, dar este interesant de văzut împotriva cui va candida.

Fragmentarea politică a stângii cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale ar putea produce o mare surpriză după 10 noiembrie, o premieră istorică pentru România.

Partidul Social Democrat (PSD), cea mai mare formațiune politică din România, a încasat două lovituri usturătoare: s-a clasat pe locul 2 la alegerile europarlamentare din 26 mai, la mică distanță de locul 3, ocupat de unul dintre cele mai noi partide de pe scena politică, iar liderul suprem Liviu Dragnea a fost trimis în închisoare pentru o perioadă de 3 ani și 6 luni. Pentru a gestiona situația de criză, Viorica Dăncilă a fost susținută de PSD-iști să preia frâiele partidului, pentru ca, ulterior, să fie desemnată și candidatul social-democraților la alegerile prezidențiale din toamnă.

Coaliția, pe un butoi cu pulbere

Faptul că PSD a ales să meargă pe mâna Vioricăi Dăncilă a generat ample revolte în ALDE, care a anunțat nu mai devreme de miercuri candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu la alegerile prezidențiale. Practic, până nu deunăzi partenerul PSD-iștilor, ALDE s-a văzut lăsat de izbeliște și, pentru a-și asigura supraviețuirea și în perioada următoare, a ales să meargă cu un candidat propriu în cursa pentru Cotroceni, chiar dacă șansele ca acesta să ia un scor onorabil sunt destul de slabe.

Surse politice au declarat pentru PSnews.ro că ALDE a încercat să găsească susținere la PRO România, partidul nou format de Victor Ponta, însă faptul că ex-premierul încearcă să stea cu picioarele în două bărci i-a făcut pe cei din partidul lui Tăriceanu să renunțe la idee.

Însă, chiar și după ce a fost anunțat oficial candidatul ALDE la prezidențiale, Tăriceanu a ținut să-i mai dea lui Dăncilă un avertisment de foc. El a menţionat că unii colegi ai săi au cerut ieşirea de la guvernare, dar argumentele pro-guvernare au fost bazate „pe ideea de a menţine stabilitatea politică”.

„Relaţia în multe locuri este foarte tensionată. Sunt colegi de-ai mei, cu care am discutat, care au cerut să ieşim de la guvernare. Da, sunt unii care cred că nu mai are vreun sens. (…) Sunt nemulţumiţi pentru că la nivel local trebuia replicată coaliţia de la nivel central. (…) Argumentele pe care le-am dat colegilor de a rămâne în continuare la guvernare au fost bazate în special pe ideea de a menţine stabilitatea politică şi de a demonstra că avem responsabilitatea actului de guvernare. (…) Nu fac din guvernare o profesie, nici pentru mine şi nici colegii mei. Avem o responsabilitate, dar această responsabilitate trebuie să se regăsească şi la parteneri în ceea ce priveşte atitudinea comună în faţa actului de guvernare. (…) Dacă responsabilităţile nu le împărţim şi PSD spune ‘noi suntem partid mare şi noi luăm toate deciziile’, ALDE are posibilitatea să spună ‘ok, nicio problemă’. Nu e o ameninţare. E o constatare”, a adăugat joi seara Tăriceanu.

Barna vs Iohannis în turul 2?

De cealaltă parte, Victor Ponta anunță și el că PRO România va avea un candidat la prezidențiale, drept urmare disidenții lui Dăncilă din partid ar mai avea o variantă în cazul în care nu o vor vota pe șefa PSD. Deci, din acest punct de vedere, bătălia pe partea stângă se va da, în primul tur, între Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu și candidatul PRO România, care va încerca să muşte cât de mult poate din electoratul PSD.

În acest context, cu un electorat de stânga împărțit în trei tabere, șansa ca în turul 2 al prezidențialelor să avem anul acesta doi candidați de dreapta, lucru care nu s-a mai întâmplat în România, este destul de mare.

Ajuns în turul 2 al prezidențialelor cu Barna, scaunul lui Klaus Iohannis începe să se clatine. Stânga nu va vota niciodată cu cel cu care a tot purtat răboaie și va prefera, probabil, un novice care, cel puțin pentru o perioadă, va fi amețit de beția puterii.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *