Skip to content
Politică

Uluitor: Poliția face achiziții de la o firmă cercetată penal

timponline.ro

Uluitor: Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) cumpără substanțe folosite la prins infractori chiar de la o firmă care a fost cercetată penal.

Poliţia Română atribuie contracte pe bandă rulantă unei firme pe care Direcţia de Investigare a Fraudelor, din cadrul aceleiaşi instituţii, a cercetat-o penal, în afacerea reactivilor achiziţionaţi în scandalul gripei aviare, din perioada 2004-2005. Este vorba despre contracte de zeci de milioane de euro pe care IGPR le-a atribuit firmei Omnivet Impex SRL, firmă controlată de fiul fostului director al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, Ştefan Nicolae, scrie Jurnalul Național.

Ultimul astfel de contract a fost încheiat între instituţia anchetatoare şi firma anchetată la începutul lunii trecute, oferta Omnivet fiind singura care s-a calificat pentru livrarea unor kituri de reactivi necesari Institutului Naţional de Criminalistică. Pentru modul în care Ştefan Nicolae şi-a favorizat fiul, în trecut, pentru a pune mâna pe contractele pentru combaterea efectelor gripei aviare, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a declarat, în anul 2013, incompatibil cu funcţia publică.

Două mari scandaluri au caracterizat primul an al regimului Traian Băsescu. Este vorba despre fenomenul gripei aviare şi cel al gripei porcine. O afacere de familie a fost devoalată, la scurt timp, de către Poliţie şi Procuratură, când s-a descoperit faptul că fostul şef al Institutului de Dignostic şi Sănătate Animală pompa bani în firma fiului său, pentru combaterea efectelor acestor viruşi.

Atât peste gripa aviară, cât şi peste scandalul generat de afacerile derulate în acea perioadă s-au aşternut praful, tăcerea şi uitarea. Aşa se face că, la mijlocul acestui an, mai exact în data de 26 mai 2016, Inspectoratul General al Poliției Române a făcut public un anunţ referitor la intenția de a achiziţiona kituri de reactivi pentru „extracție, cuantificare, electrofreză capilară şi interpretarea profilelor genetice necesare expertizelor judiciare din probe provenite de la faţa locului şi a probelor biologice recoltate de la persoane cu potenţiale validate în orice etapă a procesului în care acesta este întrerupt”.

Pentru această achiziţie, Poliția Română a anunţat că intenţionează să scoată din bugetul propriu suma de 213.475.000 de lei fără TVA, adică aproximativ 50 de milioane de euro, pentru reactivii pe care Institutul Naţional de Criminalistică urmează să-i utilizeze în următorii doi ani. Ulterior, după ce documentaţia aferentă organizării licitaţiei a fost întocmită, preţul a scăzut la suma de 181.950.000 de lei fără TVA, achiziţia fiind împărţită pe două loturi. Primul lot vizează achiziţia unui kit de reactivi cu „protocoale automatizate validate pentru identificarea din urme şi microunde”, pentru care preţul maxim oferit a fost de 169 de milioane de lei fără TVA.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *