Skip to content
Politică

Umbra lui Ghiță la Guvern. Interpușii mogulului iau captiv statul cu mâna lui Grindeanu EXCLUSIV

evz.ro

Umbra fostului deputat PSD / PRU Sebastian Ghiță persistă la Guvern. Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos cum interpușii mogulului iau captiv statul cu mâna premierului Sorin Grindeanu.

Nu plecați după fentă!

Mai multe publicații au arătat în ultimele zile apropierea dintre actualul prim-ministru Sorin Grindeanu și predecesorul lui social-democrat, Victor Ponta: ba că deputatul de Gorj ar sta în Palatul Victoria, ba chiar că ar fi sfătuitorul și strategul acțiunilor – să recunoaștem: haotice – ale lui Grindeanu.

Dar altceva vrem acum să scoatem în evidență: Ponta este doar o perdea de fum, bună numai de făcut breaking news-uri la televizor și like-uri pe Facebook cu fiecare postare nărăvașă la adresa lui Liviu Dragnea.

În spatele lui Ponta se ascund umeri îngreunați de stele

Dincolo de persoana lui Ponta, cea mai mare parte a presei a trecut cu vederea un fenomen extrem de ciudat: tot mai mulți oameni care au avut și încă au legături cu fugarul Sebastian Ghiță se află acum în cercul de putere imediată a prim-ministrului Sorin Grindeanu. Să-i inventariem:

1. Victor Ponta însuși (proaspăt numit în fruntea Secretariatului General al Guvernului). Data viitoare când PSD-iștii se mai plâng de presiuni din partea binomului SRI-DNA, ar face bine să-și aducă aminte de un binom din propria ogradă: cârdășia Ponta-Ghiță, în care primul a fost omul cu relațiile politice, iar al doilea – omul cu valizele pline cu bani.

Asta ca să nu mai vorbim despre presupusele legături dintre Ponta și SIE, pe care le-au denunțat nu numai Băsescu, ci și jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.

2.Gabriel Stătescu. Dacă numele nu vă spune prea multe, vă amintim că pe 9 martie președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului SRI Gabriel Stătescu, cel care până atunci condusese Directoratul de comunicaţii și tehnologia informației (UM 0296) din Serviciul Român de Informații. Site-ul Lumeajustiției.ro interpreta acest drept un pas în sensul reformării SRI, întreprins de către directorul Eduard Hellvig (cel care propusese trecerea în rezervă a lui Stătescu), după ce prim-adjunctul Florian Coldea părea că fusese tras pe linie moartă. Făcut general în 2011 de către Traian Băsescu, Stătescu a intrat doi ani mai târziu în gura senatorului PSD Valer Marian, care îl desemna drept un om care îi datora lui Coldea propria ascensiune. Iată că acum, neobișnuit să lase cașcavalul din mână, Gabriel Stătescu a căzut pe salteaua de puf întinsă de către Sorin Grindeanu.

Pe 14 martie, Hotnews scria că Grindeanu (cel care acum își construiește o aură de victimă a lui Dragnea) l-a recuperat pe generalul de brigadă Gabriel Stătescu, numindu-l consilier de stat în aparatul propriu.

O zi mai târziu, Grindeanu mărturisea că îl cunoștea pe Stătescu de pe vremea când era ministru al Comunicațiilor în ultimul guvern Ponta, conform EVZ.ro.

Pe 17 martie, România Liberă ridica vălul de pe consistenta relație de afaceri dintre Gabriel Stătescu și Sebastian Ghiță. Publicația relata – citând „surse confidențiale” – că generalul ar fi cerut singur să iasă la pensie, după ce i s-ar fi cerut explicaţii, în interiorul SRI, despre dezvoltarea Programului SII Analytics (Sistemul Informatic Integrat, responsabil cu interconectarea bazelor de date ale numeroase instituții).

Potrivit surselor RL, din postura de şef al Directoratului de comunicaţii și tehnologia informației, Gabriel Stătescu a avut o relaţie strânsă cu omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Firmele de IT aflate sub controlul acestuia au avut, de-a lungul timpului, numeroase contracte cu SRI, dar şi cu alte servicii secrete.

[…]

 

Într-o investigaţie publicată pe blogul său, jurnalista Sorina Matei a scris că, în 2015, SRI, în calitate de instituţie ce coordonează Programul SII Analytics, a început dezvoltarea acestei structuri de IT&C. În 8 iulie 2015, serviciul secret a lansat o primă licitaţie în valoare de 15,5 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”.

În data de 17 iulie 2016, o a doua licitaţie deschisă a fost lansată,  pentru dezvoltarea componentei de analiză, formare personal, integrare şi valorificare operaţională a SII Analytics. De această dată, valoarea contractului a fost de 25,5 milioane de euro, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Potrivit jurnalistei, unul din ofertanţi a fost o asociere între SC Telekom România Communication SA şi firma YMens Teamnet SRL, condusă de interpusul lui Sebastian Ghiţă, Bogdan Padiu, continua site-ul de știri amintit.

3. Alexandru Chirilă a fost pus în fruntea bucatelor grindeniste la pachet cu Gabriel Stătescu și este genul de om care prosperă indiferent de culoarea politică a fruntașilor zilei. În aceeași zi în care SRI-istul devenea consilier de stat al premierului, același Sorin Grindeanu îl blagoslovea cu o funcție mai grasă pe Chirilă, alt personaj cu trecut dubios. Publicația locală DeBanat.ro a inventariat pe scurt trecutul lui Sandu Chirilă (care în martie 2017 era un simplu consilier al președintelui CJ Timiș, PSD-istul Călin Dobra), arătând că acesta trecuse inclusiv pe la binecunoscuta Unitate Militară 0215, predecesoarea DIPI.

„De-a lungul timpului, Chirilă a fost consilier al fostului președinte al CJ, Constantin Ostaficiuc (de la PDL – n.r.), apoi, pentru mai puțin de o lună, director al Aeroportului Timișoara. El i-a fost consilier și primarului Nicolae Robu (de la PNL – n.r.), ocupându-se de Audit și Control Intern, și, după ce și-a dat demisia de la PMT, a mers pe un post similar la CJ Timiș, pe vremea lui Titu Bojin. În CV-ul lui Chirilă se regăsește și o perioadă în care acesta a lucrat la celebra 0215, așa-numita «Doi ș-un sfert». Se întâmpla în urmă cu 20 de ani, a menționat site-ul de știri citat.

Să nu credeți că Alexandru Chirilă este străin de gustul banilor publici! În 2014, site-ul Pressalert.ro arăta cum fostul ofițer de la UM0215 activa în calitate de consilier personal al primarului PNL, iar soția lui oferea consultanță juridică pentru Retim SA, firma de salubritate a Timișoarei, pe o sumă pe care avocatul Claudia Sorina Chirilă (fiindcă despre ea este vorba) a refuzat să o dezvăluie.

Iar acesta este abia vârful icebergului. În 2015, Gândul.info publica un amplu material în care arăta cum CNADNR (aflată în subordinea Ministerului Transporturilor) încheiase contracte de aproape 250.000 de euro cu casa de avocatură a Claudiei Chirilă.

Altă bombă din cariera necunoscutului Alexandru Chirilă (Sandu pentru apropiați) este relația sa directă cu generalul SRI Dan Gheorghe, fost șef al SIPA și al celebrei unități „Doi și un sfert” din Ministerul de Interne. „Surse din Banat” (cum îi place lui Grindeanu să spună) precizează că acest Chirilă a fost făcut șef la „Doi ș-un sfert” Timiș direct de către generalul Dan Gheorghe, între timp decedat. Chirilă activa în mediul universitar timișorean. Generalul Dan Gheorghe a fost și unicul protector al ex-șefului operativ al SRI Florian Coldea, între cei doi existând o relație de familie, ambii fiind originari din comune apropiate din județul Arad.

Pe scurt, câteva semne mari de întrebare:

  • cine oare l-a propus inițial pe Sorin Grindeanu în funcția de ministru al Comunicațiilor (știut fiind faptul că acest minister este „alocat”, de regulă, SRI-ului de câteva guvernări încoace)?
  • ce rol au avut ofițerul Sandu Chirilă și generalul Dan Gheorghe în cariera lui Grindeanu?
  • ce rol a avut Sebi Ghiță în mandatul de ministru al Comunicațiilor, când Grindeanu a susținut necondiționat Legile Big Brother ale SRI, alături de George Maior, acoperiții din presa și – ce să vezi? – același Ghiță, purtătorul de cuvânt al Operațiunii Big Brother?

Salata de boeuf a serviciilor secrete

Să recapitulăm: Ponta-SIE, Stătescu-SRI, Chirilă-Doi și un sfert. Ce au aceștia în comun? Faptul că au fost căftăniți cu funcții în Guvern de către Sorin Grindeanu, ați putea spune. Corect, dar nu suficient. Amănuntul cu adevărat important este că primii doi au legături groase de afaceri cu Sebastian Ghiță, fiind mânjiți de aura mogulului fugar.

Dar să nu uităm peisajul de ansamblu: cei trei foști s-au cocoțat din nou în vârful țării și au luat captiv statul. Țineți minte cum, încă de la instalarea lui la Palatul Victoria, Sorin Grindeanu a căpătat eticheta de premier de fațadă, păpușărit de către Liviu Dragnea. Ei bine, iată că acum, în ciuda rebeliunii față de Dragnea, Grindeanu riscă să își redobândească reputația de fantoșă: nu de alta, dar trei oameni mai mult decât controversați îl mânuiesc acum, îndemnându-l să facă tot felul de acțiuni, care de care mai stupide, toate convergând în același punct: blocarea guvernării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *