Skip to content
Politică

Umbra Ralucăi Prună încă bântuie penitenciarele. Acuzații sindicale grele

rfi.ro
" "

Umbra fostului ministru al Justiției Raluca Prună încă bântuie penitenciarele. Citiți mai jos despre o serie de acuzații grele lansate de către un sindicat din domeniu.

„O contraperformanta istorica in gestionarea sistemului penitenciar. Desi au existat bani la buget, Raluca Pruna a refuzat utilizarea acestora pentru imbunatatirea conditiilor din penitenciare”, reclamă Sorin Dumitrașcu, președintele Sindicatului Omnia din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), într-un comunicat trimis vineri PSnews.ro.

" "
" "

„Conform Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) in 2016 a fost returnata la bugetul de stat suma de 127,7 milioane lei (aproximativ 30 de milioane de euro). O contraperformanta unica in istoria sistemului penitenciar pe fondul subfinantarii cronice, a lipsei de personal si a conditiilor din penitenciare care atrag in continuare condamnari la CEDO.

Fostul ministru al justitiei, Raluca Alexandra Pruna se face vinovata de blocarea investitiilor in penitenciare si a dar si a procedurilor necesare eliminarii deficitului de personal. 127,7 milioane lei ar fi insemnat modernizarea sau amenajarea a peste 11.000 de locuri de detentie precum si angajarea a peste 1.200 de ofiteri si agenti de penitenciare. 127,7 milioane de lei inseamna constructia unui penitenciar nou la standarde moderne.

Raluca Alexandra Pruna a refuzat sa aprobe orice solicitare venita din partea ANP aflandu-se in conflict deschis cu directorul general de la acea vreme. Pentru acest motiv, timp de 9 luni, sistemul penitenciar a fost in imposibilitatea de a demara proiectele care ar fi dus la imbunatatirea sesinbila a conditiilor de lucru si detentie, prioritate clamata in mod repetat si – contabilitatea bugetara o demonstreaza sec – ipocrit de catre fostul ministru”, continuă liderul de sindicat.

În aceste condiții, reprezentantul Sindicatului Omnia din ANP apreciază „ca nu este vorba doar de incompetenta”.

Raluca Alexandra Pruna se face vinovata de comiterea infractiunii de abuz in serviciu, motiv pentru care solicitam celor in drept sa se sesizeze si sa dispuna in consecinta. Faptele fostului ministru – deja cercetat penal pentru infractiunea de fals in declaratii in relatia cu o organizatie internationala (incidentul „Am mintit la CEDO”) – sunt de natura a aduce prejudicii Romaniei si de a afecta grav functionarea unei structuri importante a justitiei.

In context, reamintim conducerii ANP si informam actualul ministru al justitiei, dl. Florin Iordache, ca inca nu au fost puse in practica promisiunile referitoare la imbunatatirea conditiilor de munca pentru personal. Numarul de ore suplimentare este in continuare extrem de mare, iar – pe zi ce trece – deficitul de personal creste iar siguranta penitenciarelor scade”, încheie sindicalistul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *