Skip to content
Opinii & Analize

Un an de la Colectiv. Listele ruşinii naţionale

S-a scurs un an de la carnagiul din „Colectiv”, iar sistemul de sănătate din România se încăpăţânează să rămână cu mult mai bolnav decât noi, pacienţii fără vină.

Corupţia sistemică ucide în continuare, nenoroceşte şi mutilează cu aceeaşi indiferenţă, permanentizând dezastrul din spitale (lipsite de medicamente, sânge, paturi, aparatură contemporană ş.a.m.d., dar bântuite de infecţii letale, jocuri politice, birocraţie, lipsuri elementare, găşti de şobolani, gândaci şi mucegai). A fost un an greu, ca o piatră de moară rostogolită de colo-colo, printre întrebări fără răspuns şi vinovaţi fără vină care (cum altfel?!) nu vor să se facă lumină. Iar batjocura politică se intensifică, în plină epidemie de rujeolă, pe măsură ce ne apropiem de sorocul legislativelor.

Definitivarea listelor parlamentare demonstrează cu prisosinţă că partidele mioritice (indiferent de culoare) nu s-au sfiit să se şteargă la fund cu principala revendicare a zecilor de mii de manifestanţi care au solicitat, în noiembrie 2015, reformarea şi primenirea clasei politice. În pofida fluturării aşa-ziselor criterii şi condiţii „de integritate”, marea majoritate a listelor abundă de indivizi certaţi cu legea şi de chipuri răsuflate ale aceluiaşi sistem perfid, duhnitor.

Bunăoară, fostul ministru pesedist al Sănătăţii – l-am numit pe „talentatul” Nicolae Bănicioiu, prietenul lui Victor Viorel Ponta – s-a tot gudurat pe lângă baronetul Liviu Dragnea, până când i s-a alocat (cu chiu, cu vai) un loc pe lista de la Iaşi, unde va candida la Camera Deputaţilor. Cu alte cuvinte, Nicu Bănicioiu se pregăteşte să-i prostească din nou pe alegători, deşi fostul ministru ar trebui să dea cu subsemnatul în faţa autorităţilor competente, pentru a explica de ce a refuzat (în cârdăşie cu premierul Victor Viorel Ponta) orice ajutor medical extern, în primele săptămâni de după „Colectiv”, în pofida numeroaselor morţi urgentate de condiţiile medievale, infecţiile nosocomiale şi birocraţia din spitale.

Să ne amintim ce a catadicsit să declare ministrul Nicolae Bănicioiu, imediat după carnagiul din „Colectiv”: „Chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. (…) Franța, Germania, am primit din foarte multe părți astfel de solicitări. Momentan noi ne descurcăm foarte bine. Ne descurcăm foarte bine iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații, da?”

Fără a mai comenta ticăloşia criminală de mai sus (săvârşită, desigur, din raţiuni pur electorale, fiindcă „salvatorul” guvern Ponta se căznea să ne arate că era un „cabinet-minune”), să nu uităm nici că veşnicul Raed Arafat (promovat din tragedie în tragedie) a rămas la fel de adânc înşurubat în sistem, indiferent de eşecul gestionării crizei de după „Colectiv”.

La rându-i, plagiatorul penal Victor Viorel Ponta (aflat sub control judiciar şi trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari, alături de „ecvestrul” Dan Şova, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani) candidează, la Gorj. Şi infractorul condamnat Liviu Dragnea şi-a păstrat un jilţ de deputat, deşi şeful PSD e trimis în judecată (alături de fosta consoartă, Bombonica), pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual. Semn că nesimţirea nu are limite, după alegeri, infractorul teleormănean vizează chiar preşedinţia Camerei Deputaţilor, de la butoanele căreia îi va putea proteja pe toţi fârtaţii penali, la fel cum face şi Tăriceanu, la Senat.

Desigur, şi Tăriceanu (apărătorul infractorilor e trimis în judecată pe motiv – susţin procurorii DNA – că a minţit când a declarat că nu ştie nimic despre retrocedarea către dubiosul Paul al României al unor suprafeţe de teren din Băneasa şi Snagov). Alături de acest Pinocchio, pe listele ALDE candidează şi septuagenarul Teodor Meleşcanu (ex-DIE, pour les connaisseurs, şi una dintre cele mai răsuflate feţe ale politicii dâmboviţene). Să nu uită că avem de-a face cu fostul ministru de Extrene care şi-a bătut joc de votul românilor din Diaspora, în 2014, de dragul prezidenţiabilului Victor Viorel Ponta.

De la ciolaniada din decembrie nu putea să absenteze nici prăfuitul Traian Băsescu, fostul preşedinte repetând papagaliceşte un discurs la fel de sulfuros ca al penalilor Sebastian Ghiţă, Liviu Dragnea, Victor Viorel Ponta şi Călin Popescu-Tăriceanu, ori de câte ori îşi apără neamurile puşcăriabile, relaţiile blonde şi apropiaţii reprobabili. Candidat la Camera Deputaţilor este şi Ştefan Florescu (şeful campaniei PMP pe Bucureşti!), cunoscut apropiat al Clanului Sportivilor, fin al lui Cristian Popescu Piedone şi combinator notoriu al pieţelor din Sectorul 6. Ce să mai spunem despre Elena Udrea, care e mai aproape de Beciul Domnesc (unde, totuşi, nu se află domni, şi cu atât mai puţin doamne!) decât de o carieră politică „independentă”, sau de un masterat în teologie.

Deşi liderii liberali au fluturat pompoase criterii de integritate şi au trâmbiţat că reforma internă e în floare, mulţi candidaţi ai PNL sunt la fel de penibili ca cei ai PSD. Concret, listele abundă de rude, colaboratori, consilieri şi lachei ai actualei conduceri, sau ai unor infractori condamnaţi – bunăoară, listele de la Iaşi sunt deschise de oamenii condamnaţilor Relu Fenechiu şi Tudor Chiuariu. De asemenea, Verginel Gireadă (condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar care a vizat infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, uz de fals şi abuz în serviciu contra intereselor publice) candidează pe listele PNL Botoşani, pe un loc trei eligibil.

Concluzia e de domeniul evidenţei: urmează un nou Parlament al ruşinii naţionale.

Răzvan Gheorghe este scriitor şi jurnalist politic. Licenţiat al Facultăţii de Filosofie din Universitatea Bucureşti, a debutat la cotidianul ZIUA, în 2004. În prezent, este redactor al ziarului Evenimentul Zilei și editorialist PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *