Skip to content
Politică

Un an plin de scandaluri pentru USR. Un partid fără identitate care a avut o singură retorică, cea anti-PSD

Inquam Photos / Octav Ganea

USR-ul lui Dan Barna nu a avut un an 2020 extraordinar. După ce a reușit să se cațere pe valul anti-PSD din 2019, USR-ul și-a pierdut din elan pe măsură ce PSD recupera la capitolul imagine, iar PNL se cufunda tot mai mult în problemele guvernării. Sperând să revigoreze partidul Barna a decis fuziunea cu PLUS-ul lui Dacian Cioloș.

USR-ul lui Barna este departe de a fi confirmat ca partid mare. Amintim că potrivit celei mai uzuale definiții din științele politice, partid mare e, potrivit lui Maurice Duverger, acela care obține cel puțin 15% în două alegeri generale succesive. La parlamentarele din 2016, USR-ul și-a făcut apariția în politica mare, obținând 8,87%, un scor apropiat așadar de cel obținut de AUR anul acesta la primul test electoral major. La alegerile parlamentare din decembrie 2020, USR a obținut 15,37%. Aici trebuie însă menționată o nuanță importantă. USR a obținut acest scor în alianță cu PLUS. Așadar, în realitate vorbim despre scorul obținut de două partide – USR-ul lui Barna și PLUS-ul lui Cioloș. Majoritatea sondajelor arătau că PLUS se situa între 5% și 7%, înaintea alegerilor, așadar dacă ar fi candidat de unii singuri, cei de la USR ar fi luat probabil în jur de 10 procente. Prin urmare, după a doua rundă de alegeri parlamentare la care participă, partidul lui Barna rămâne unul mic, menținându-și linia de plutire.

USR-ul a prosperat în principal ca mișcare de protest. S-a format în urma unor mișcări ale societății civile și apoi s-a ferit cât a putut de guvernare. Nu a intrat la guvernare după căderea cabinetului Dăncilă, iar în 2020 a reprezentat mai degrabă o prezență discretă. USR-ul nu a fost nici la Putere, nici în Opoziție. USR în 2020 a atacat și a criticat pe alocuri guvernarea PNL, dar fără a se coordona în vreun fel cu PSD. Dimpotrivă, retorica anti-PSD a rămas principala formă de mobilizare a activului de partid și principalul element în jurul cărora se orientau politicile useriste. De aceea mulți nu au știut care este ideologia oficială a USR. Este un partid de centru-stânga sau de centru-dreapta? USR încă nu are o identitate clar conturată, existând tendințe atât de centru-stânga, cât și de centru-dreapta în interiorul partidului. Retorica anti-PSD nu va putea să țină loc unei ideologii oficiale la nesfârșit, mai ales că acum USR se află la guvernare și nu mai are cum să arunce vina pe PSD.

Dan Barna a rămas omul care pare că face jocurile în interiorul USR, alături de apropiații săi. Au existat numeroase scandaluri în 2020 în interiorul uniunii care l-au avut ca subiect central pe Barna. Faptul că acesta a ales să nu facă un pas în spate după eșecul de la prezidențiale și felul în care gestionează de multe ori într-un mod autoritar problemele din interiorul partidului l-au făcut pe Barna să devină destul de impopular în rândul useriștilor care îl asociază tot mai mult cu figura politicianului clasic din România care face și desface după bunul său plac. Democrația din interiorul partidului cu care se lăudau la început cei de la USR a lăsat tot mai mult locul unor tendințe autoritariste. Lucrul acesta s-a văzut de pildă la stabilirea listei pentru parlamentare atunci când candidatura Vlad Teohari a fost invalidată, păcatul acestuia fiind legat de critica adusă conducerii partidului.

În ciuda unor succese reportate la alegerile locale – câștigarea primăriei din Brașov și a primăriei din Timișoara, USR nu a reușit să obțină un scor major la parlamentare chiar dacă a candidat sub forma unei alianțe cu PLUS. Scorul i-a ajutat totuși să intre pentru prima dată la guvernare, acolo unde Barna & Co. vor da un test al maturității. USR nu va putea supraviețui mult timp în Opoziție lângă PSD, așa că șansa lor, singura de altfel, e să rămână cât mai mult posibil la Putere. Au în față însă 4 ani dificili în care vor trebui să gestioneze alături de partenerii de guvernare problema pandemiei de coronavirus și a reconstrucției post-Covid. USR are așadar o misiune dificilă, de care va depinde însă în mare măsură viitorul partidului condus de Dan Barna.

1 comentariu la “Un an plin de scandaluri pentru USR. Un partid fără identitate care a avut o singură retorică, cea anti-PSD

  1. Nu ai inteles nimic. USRPLUS este altceva. Nu poți înțelege. ROMÂNIA FĂRĂ HOȚIE
    Alianța anti USRPLUS , gașca cleptocraților, a jefuitorilor de buget, munceste la foc continuu.
    PSD KGB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *