Skip to content
Politică

Un analist american avertizează: UE este în pericol. Ce se poate întâmpla cu România

Un analist american avertizează că Uniunea Europeană este în pericolul de a se destrăma.

Astfel, analistul și autorul american Robert D. Kaplan precizează, într-un interviu, că Uniunea Europeană tinde să se destrame treptat și este sceptic că liderii europeni vor reuși să rezolve problemele generate de criza refugiaților și de creșterea amenințării terorismului.

Mă tem că Uniunea Europeană se destramă treptat și că, în loc de o Europă unită, veți avea mai multe Europe diferite, care avansează cu viteze diferite, iar acest lucru va diminua puterile Vestului și va împiedica Statele Unite să aibă un aliat puternic în Europa. Deci sper că liderii europeni vor putea gestiona criza și vor găsi diverse soluții pe parcurs, doar că nu sunt convins că o vor putea face„, a spus Kaplan.

În opinia sa, pe fondul problemelor profunde cu care se confruntă Uniunea Europeană, populația din țările central și est-europene, inclusiv românii, înclină tot mai mult spre SUA.

Problemele din Uniunea Europeană sunt profunde, sunt extrem de grave, prin urmare românii, precum și alte popoare din Europa Centrală și de Est, fie din țările baltice, fie din Polonia, înclină din ce în ce mai mult către Statele Unite, pe măsură ce văd Europa pierzându-și puterile„, afirmă analistul.

Kaplan avertizează și că o Uniune Europeană care devine din ce în ce mai slabă duce și la slăbirea Alianței Nord-Atlantice, iar în acest context statele din regiune au un argument în plus pentru a se apropia mai mult de SUA.

Să privim lucrurile în felul următor. Cu cât UE devine mai slabă, cu atât NATO devine mai slab, pentru că cele două sunt interconectate. Dacă sunt semne de întrebare cu privire la NATO și la UE, atunci Bucureștiul, Varșovia, Tallinnul etc. trebuie să se orienteze către Washington pentru un anumit ajutor și apărare„, a arătat Kaplan, potrivit unor surse citate de Realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *