Încurcate sunt căile puterii, iar negocierile din culise pentru acapararea porției celei mai mari sunt din ce în mai complexe și zi de zi apar scenarii noi.
Politologul Andrei Țăranu a făcut declarații surprinzătoare despre președintele Klaus Iohannis, Laura Codruța Kovesi, șefa DNA sau Augustin Lazăr, procurorul-general al României.
Astfel, Țăranu crede că Iohannis l-ar putea lua în barca de salvare doar pe Augustin Lazăr, dar nu poate face un lucru similar și pentru Kovesi. Acesta, adaugă faptul că există un război rece, între putrea executivă și puterea judecătorească, poate uneori și cu puterea legislativă.
Miniștrii USRPLUS fug de responsabilități în pandemie. Ministerele, împărțite în urma unor înțelegeri secrete
Cabinetul Cîțu, bilanț la 30 de zile de la preluarea mandatului. Marile probleme ale guvernanților
Un an pierdut pentru educația din România! Victor Negrescu (PSD): Tot ce s-a făcut a fost eronat
Ministerul Sănătăţii: Nouă dintre cei zece contacţi ai unuia dintre pacienţii depistaţi cu noua tulpină de coronavirus, depistaţi pozitiv la testul RT-PCR
Raed Arafat tranşează lucrurile privind eficacitatea măştilor de protecţie în pandemie
Așadar, puterea judecătorească în prezent, militează pentru apărarea independenței și se axează pe găsirea unei modalități de a ataca puterea executivă.
În acest moment avem o putere judecătorească care își apără independența și care își construiește o modalitate extrem de interesantă de atac la adresa puterii executive.
Legat de Curtea Constituțională, lucrurile stau în felul următor, „Ceea ce spune în genere Curtea Constituțională este o dimensiune ce nu poate fi pusă în discuție. Așa cum am văzut în ultima vreme, există un întreg număr de ziariști care pun la îndoială ceea ce a hotărât și a explicat Curtea Constituțională. Curtea Constituțională este o entitate care stă deasupra întregului sistem politic. De aceea a și fost creată. Ea este arbitrul suprem. Din acest motiv, orice hotărâre, mai ales după ce este explicată, chiar dacă există și explicații alternative, are valoare de lege.”
Referitor la demersul șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu pentru a-l elimina pe președintele României din procedura de desemnare a procurorilor șefi, Țăranu a consideră că se încearcă reducerea acestuia din rolul de arbitru. Pe lângă acestea, politologul, vede imposibilă susținerea în funcție a Codruței Kovesi, de către Iohannis, potrivit rfi.ro.
„Semnalul este foarte clar. Se încearcă ca un actant politic, Președintele, care în perioada Președintelui Băsescu avea foarte multă putere în numire procurorilor, să fie exclus complet din acest proces, păstrându-se doar rolul de arbitru. Ne aducem aminte că la început, pe vremea doamnei Macovei, CSM-ului i s-a luat dreptul de a numi procurorul șef al DNA, dându-se acest drept exclusiv Președintelui la propunerea Ministrului de Justiție. Aceast fapt dădea senzația unei interferențe a puterii executive în treaba justiției, care este putere separată conform Constituției. Și Președintele este putere executivă. Legea a fost apărată de un actual membru al Curții Constituționale, Daniel Morar. Lucrurile au rămas așa. În acest moment, pe aceeași formulă, dar oarecum invers, se încearcă scoaterea completă a Președintelui. În acest moment, președintele trebuie să redevină om politic, așa cum a fost în ianuarie, folosindu-se de structurile simbolice ale justiției, în speță lupta anti-corupție. Acum se încearcă a i se scoate această posibilitate de a acționa politic într-un domeniu sensibil pentru societatea românească și care aduce atât voturi, cât și un subiect de interes permanent pentru justiție. Cred că este o încercare care probabil va avea sorți de izbândă, care poate să fie susținută legitim, dar care sună cam imoral în acest moment,”precizează Țăranu.