Skip to content
Sport

Un asteroid poartă de azi numele unui român

" "

Un asteroid care se află la 300 de milioane de kilometri de Pămând poartă de azi numele unui profesor român – Marin Bica. Asteroidul se află la 300 de milioane de kilometri de Pământ, între Marte și Jupiter şi poate fi văzut cu telescopul.

Datorită faptului că Marin Bica a condus mulți ani lotul național de astronomie și astrofizică, o instituție din Austria i-a ales numele din 1.500 de propuneri.

" "
" "

Dascălul a înființat primul cerc din județul Bihor unde copiii puteau afla lucruri despre planete și spațiu. Tot el a coordonat și lotul național de astronomie și astrofizică, iar elevii coordonați de el au fost medaliați cu aur și argint la olimpiadele internaționale. Unul dintre aceștia, Cristian Lazăr, a fost cel care a propus numele dascălului său în campania de botezare a unui asteroid, făcută de Consiliul Consultativ al Generației Spațiale din Austria.

„Între mine și domnul Marin Bica a fost mai mult decât o relație pur profesională. L-am considerat mereu ca un mentor, pentru că știa să-mi dea cele mai bune sfaturi. (…) Chiar şi la mine la universitate, la International Space University, s-au bucurat foarte mult de această veste şi au început să o promoveze mai departe şi în afara României”, a declarat Cristian Lazăr.

Totodată, o stradă din Oradea va purta numele Marin Bica, la fel şi Laboratorul de fizică al Şcolii Dacia din Oradea.

Profesorul s-a stins din viață anul trecut, într-un accident montan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *