Skip to content
Sport

Un asteroid poartă de azi numele unui român

Un asteroid care se află la 300 de milioane de kilometri de Pămând poartă de azi numele unui profesor român – Marin Bica. Asteroidul se află la 300 de milioane de kilometri de Pământ, între Marte și Jupiter şi poate fi văzut cu telescopul.

Datorită faptului că Marin Bica a condus mulți ani lotul național de astronomie și astrofizică, o instituție din Austria i-a ales numele din 1.500 de propuneri.

Dascălul a înființat primul cerc din județul Bihor unde copiii puteau afla lucruri despre planete și spațiu. Tot el a coordonat și lotul național de astronomie și astrofizică, iar elevii coordonați de el au fost medaliați cu aur și argint la olimpiadele internaționale. Unul dintre aceștia, Cristian Lazăr, a fost cel care a propus numele dascălului său în campania de botezare a unui asteroid, făcută de Consiliul Consultativ al Generației Spațiale din Austria.

„Între mine și domnul Marin Bica a fost mai mult decât o relație pur profesională. L-am considerat mereu ca un mentor, pentru că știa să-mi dea cele mai bune sfaturi. (…) Chiar şi la mine la universitate, la International Space University, s-au bucurat foarte mult de această veste şi au început să o promoveze mai departe şi în afara României”, a declarat Cristian Lazăr.

Totodată, o stradă din Oradea va purta numele Marin Bica, la fel şi Laboratorul de fizică al Şcolii Dacia din Oradea.

Profesorul s-a stins din viață anul trecut, într-un accident montan.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *