Skip to content
Politică

Un audit al Primăriei Constanța confirmă că Stelian Ion a obținut prin fraudă locuința ANL

Inquam Photos / Alexandru Busca

La patru luni după ce Newsweek România a dezvăluit în exclusivitate faptul că în anul 2005 actualul deputat USR Stelian Ion a obținut prin fraudă o locuință ANL, am intrat în posesia unui document oficial care confirmă acest lucru, potrivit newsweek.ro.

Primăria Constanța scrie negru pe alb că politicianului i-a fost umflat în mod nejustificat scorul cu 7 puncte fără de care nu ar fi întrunit punctajul minim.Noul document pe care îl publicăm acum arată nu doar că Stelian Ion și-a umflat punctajul, ci și că frauda lui a fost acoperită de fostul primar PSD Decebal Făgădău, în ciuda faptului că i-a fost contracandidat la alegerile locale din luna septembrie. Pentru a înțelege detaliile, trebuie să redăm o cronologie a cazului.

27 iulie 2020: Sesizarea unei vecine

La sfârșitul lunii iulie, o locuitoare de pe aceeași stradă cu deputatul USR (căreia îi vom folosi doar inițialele – M.D.M.) a trimis o petiție Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. În această petiție, dumneaei solicita “verificarea modului și a documentației depuse de Stelian Ion Cristian pentru a dobândi locuința din Poarta 6, str. Brizei nr. 1b, B10B1 (…) precum și în cazul schimbului de locuințe de care a beneficiat aceeași persoană.”

11 august 2020: Petiția ajunge la Primărie

Două săptămâni mai târziu, solicitarea este redirecționată către Primăria Constanța. Singura instituție care îi putea răspunde solicitantei, întrucât repartizarea locuințelor ANL a fost făcută de o regie autonomă din subordine – RAEDPP. Regie în care lucra și mama lui Stelian Ion în momentul în care acesta și-a depus dosarul.

12 august 2020: Newsweek România dezvăluie șarlatania

Printr-o coincidență, a doua zi, am publicat investigația intitulată “Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuință ANL”.

Pentru a pune mâna pe garsonieră, Stelian Ion a încălcat de cel puțin patru ori legea, crescându-și în mod fraudulos punctajul. Unele dintre nereguli puteau fi sancționate chiar penal, dacă o anchetă ar fi fost efectuată la timp. 

Newsweek România deține toate documentele din dosarul pe care Stelian Ion l-a depus în anul 2004 la Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat (RAEDPP) Constanța, instituția responsabilă cu evaluarea solicitanților de locuințe ANL”, se arăta în articolul publicat atunci.Printre cele patru nereguli imputate deputatului USR se număra și cea referitoare la locul de muncă pe care acesta îl avea în momentul depunerii dosarului: “a declarat în fals că lucra la o instituție publică, deși era avocat (…).

Stelian Ion a bifat subpunctul 7.1., cu cel mai mare punctaj – 10 puncte, pentru <instituții publice de interes național și comunitar>”Evident, Stelian Ion nu a lucrat niciodată într-o astfel de instituție, întrucât a fost multă vreme avocat. L-a reprezentat în anumite dosare chiar pe Radu Mazăre, primarul PSD al Constanței de la acea vreme.

22 septembrie 2020: Primăria confirmă frauda

La o lună și zece zile de la publicarea investigației noastre, în ultima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile locale, Primăria Constanța trimite către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației un răspuns la solicitarea doamnei M.D.M.Vezi continuarea pe newsweek.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *