Skip to content
Internațional

Un avion Airbus a efectuat un zbor alimentat cu ulei de gătit

Facebook

Un avion Airbus A380, cel mai mare avion de pasageri din lume, a finalizat un zbor de probă fiind alimentat cu un combustibil realizat în principal din ulei de gătit şi grăsimi reziduale, informează CNN.

Zborul de probă a durat trei ore, iar avionul a decolat pe 25 martie de pe aeroportul Blagnac din Toulouse, sediul central francez al Airbus.

Avionul a fost alimentat prin intermediul SAF (Sustainable Aviation Fuel), adică o metodă care implică combustibili realizaţi în principal din ulei de gătit uzat şi grăsimi reziduale, şi a funcţionat cu un singur motor Rolls-Royce Trent 900, arată CNN, potrivit adevarul.ro.

La o distanţă de câteva zile, pe 29 martie, Airbus a realizat încă un zbor, la care s-a folosit tot ulei de gătit. Acest al doilea test a avut loc de la Toulouse la Nisa şi a fost realizat pentru a monitoriza utilizarea SAF în timpul decolării şi aterizării.

Potrivit publicaţiei citate, combustibilul folosit a fost furnizat de TotalEnergies, o companie cu sediul în regiunea Normandia a Franţei. În ultimul an, Airbus a testat utilizarea zborurilor cu motor alimentat SAF în repetate rânduri, un A350 fiind testat în martie 2021, iar un avion A319neo zburând cu ulei de gătit în octombrie. Compania speră să obţină aeronavele certificate pentru a zbura pe SAF până în 2030. În prezent, aeronavele Airbus pot fi alimentate cu până la 50% SAF, amestecat cu kerosenul tradiţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *