Skip to content
Politică

Un bilanț mai puțin obișnuit al ultimilor 25 de ani: câte zile libere au câștigat românii EXCLUSIV

În ultimii ani, românii se pot bucura de tot mai multe zile libere de sărbătorile legale. Cum s-a produs această evoluție și cum stă țara noastră în raport cu alte state din Uniunea Europeană?

În perioada comunismului, sărbătorile religioase au fost scoase din lege, iar zile libere erau pentru sărbătorile de stat: 1 şi 2 mai, 23 şi 24 august (Ziua Naţională). Mai mult, sâmbăta era zi lucrătoare, duminica fiind singura zi de odihnă.

Lucrurile se schimbă total şi reintră în firesc după Revoluţia din Decembrie 1989: în 14 martie 1990 este adoptat Decretul-lege nr. 95/1990 privind trecerea la săptămâna de lucru de cinci zile în unităţile de stat. Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.

Perioadelor de rapos, de vacanța plătită, li se adaugă, potrivit Codului Muncii, alte 13 sărbători legale, unele cu dată fixă, respectiv sărbătorile istorice naţionale şi unele bisericeşti, plus altele variabile de la an la an, precum Paştele şi Rusaliile.

În ultimii opt ani, românii se bucură de încă cinci sărbători legal plătite. Astfel, În Monitorul Oficial, a fost publicată Legea nr. 202/2008 pentru schimbarea Codului Muncii, prin care se introduc alte trei zile libere pe an, pentru angajați: și anume 15 august, Adormirea Maicii Domnului și două zile de Rusalii. În 2012, s-a adăugat și ziua de 30 noiembrie (Sf. Andrei) ca sărbătoare legală, iar în 2014, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.

În total, românii au următoarele sărbători legale, potrivit legii: 1-2 ianuarie (Anul Nou), 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române), două zile de Paști, 1 mai (Ziua Muncii), două zile de Rusalii (a 50-a zi de Paști), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 1 decembrie (Ziua Națională), 25-26 decembrie (Crăciunul).

În 2016, salariaţii vor avea, de fapt, şapte zile libere, celelalte șase fiind în week-end.

Mai mult, sunt mari șanse ca românii să obțină încă o zi liberă, începând cu 2017. Săptămâna trecută, Guvernul României a acordat un punct de vedere favorabil propunerii legislative care vizează declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, drept sărbătoare legală.

Prin comparaţie cu celelalte state europene, Cipru se situează în fruntea clasamentului atunci când vine vorba de sărbători legale, dobândind recordul în 2015 cu nu mai puţin de 17 zile libere. La polul opus se clasează Spania, cu doar opt zile libere date de stat, în contrast direct cu estul Europei, unde numărul sărbătorilor legale este ascendent.

Potrivit euractiv.ro, la mică distanţă de Cipru se situează Bulgaria, Ungaria şi Letonia cu 15 zile libere, în timp ce Danemarca, Germania şi Croaţia au 14 sărbători legale în anul în curs. În acest top, România cu cele 13 zile libere legale, se situează la egalitate cu Suedia, Finlanda, Lituania şi Austria. Totuşi, trebuie precizat că cifrele variază în funcţie de zilele săptămânii în care cad aceste sărbători.

1 comentariu la “Un bilanț mai puțin obișnuit al ultimilor 25 de ani: câte zile libere au câștigat românii EXCLUSIV

  1. Ziua Unirii principatelor nu e zi liberă. E legiferată că sărbătoare națională dar nu e liberă legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *