Skip to content
Prahova Știri locale

Un bugetar din Prahova și-a mărit leafa, ilegal, cu 45.000 de lei: „A avut probleme acasă”

Inquam Photos/Octav Ganea

Şeful serviciului financiar din cadrul primăriei comunei prahovene Tomşani este cercetat penal, fiind acuzat că a încasat în mod ilegal 45.000 de lei, potrivit adevarul.

Angajatul primăriei a majorat ”artificial” salariile unor subalterni, încasând el diferenţa, conform unui raport al Curţii de Conturi.

Funcţionarul acuzat conducea activitatea financiar-contabilă a primăriei astfel că a putut să  majoreze salariile unor angajaţi din cadrul instituţiei. Diferenţa de bani o încasa el, în contul personal. Procedând astfel, funcţionarul a câştigat ilegal, în perioada ianuarie 2019–octombrie 2021, suma de 45.000 de lei, conform Curţii de Conturi.

Pe fondul neprezentării/prezentării de date eronate şi documente conţinând informaţii nereale, s-a constatat că în perioada ianuarie 2019 – octombrie 2021 persoana cu atribuţii privind conducerea activităţii financiar-contabile a majorat artificial obligaţiile de plată faţă de personal, încasând în nume propriu sume necuvenite în valoare de 45 mii lei cu titlul de venituri salariale prin contul de card personal deschis la B.R.D. Groupe Societe Generale, prin includerea sumelor sustrase din bugetul local în ordinele de plată întocmite cumulat pentru plăţi reprezentând venituri salariale virate în conturile bancare ale angajaţilor U.A.T.C. Tomşani şi prin întocmirea unui ordin de plată numai în scopul încasării pe cardul personal a sumelor sustrase din bugetul local. De asemenea, în anul 2020 au fost constatate nereguli în activitatea financiar-contabilă pentru crearea unei aparente legalităţi, aşa încât să se asigure încadrarea în limita angajamentelor bugetare, care, în parte, au favorizat şi înlesnit sustragerea sumelor din bugetul local”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Contactat telefonic, edilul comunei Tomşani, Florin Mihai Pelin, a precizat că primăria a făcut deja plângere la poliţie şi la parchet, iar funcţionarul incriminat a fost dat afară din serviciu. În plus, prejudiciul a fost recuperat, a explicat primarul comunei.

Există un dosar penal, s-a achitat prejudiciul, pe domnul l-am dat afară, s-au luat măsuri”, a declarat primarul Mihai Pelin.

Întrebat dacă seful serviciului finanicar a avut vreo explicaţie pentru gestul său, edilul a precizat că bărbatul „a avut nişte probleme acasă cu mama şi cu tata şi a avut nevoie de bani”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *