Skip to content
Puterea Știrilor Video

Un cadru didactic lucrează și 12 ore pe zi, spune Radu Carp: „Imaginea profesorului care vine două ore la școală și după aceea stă în vacanță e falsă”

psnews.ro

Politologul Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București, a declarat la „Puterea Știrilor” că universitățile nu se aliniază la protestul sindicaliștilor din educație pentru că „au un statut particular”, în sensul că „au o anumită autonomie, se bazează și pe taxe, pe alte salarii”. El a adăugat, totuși, că „în mediul universitar există o solidaritate cu mediul preuniversitar”.

Politologul Radu Carp a atras atenția asupra faptului că un profesor din învățământul preuniversitar care câștigă 3.000 de lei și „lucrează și 12-16 ore pe zi”: „Imaginea profesorului care vine două ore la școală și după aceea stă în vacanță e falsă”.

PS News: Se aliniază Universitatea București la protestul sindicaliștilor din educație?

Radu Carp: Universitățile au un statut particular, în sensul că sindicatele nu au aceeași capacitate de penetrare ca în mediu preuniversitar. În sindicatele din universități sunt cuprinși puțini profesori și în general, cadre auxiliare, secretare și așa mai departe, nu se pune problema. Mediul universitar este cu totul diferit de mediul preuniversitar, pentru că are o anumită autonomie, se bazează și pe taxe, pe alte salarii. Deci, în mediu universitar, sigur, există solidaritate cu mediu preuniversitar, există și o capacitate de a dialoga cu cei care fac aceste proteste. Iar cei din universități, să știți că ei cunosc foarte bine problemele din învățământul preuniversitar, în sensul că sunt chemați la diverse comisii de examene de grad. Noi, de exemplu, am interacționat cu profesorii de educație civică și am constatat cu tristețe că în septembrie au venit doar doi candidați din toată țara. I-am întrebat ce salarii au, am fost cu totul și cu totul surprinși, atunci am aflat situația reală.

PS News: Cât câștigă un profesor din mediul preuniversitar?

Radu Carp: Undeva până în 3.000 lei și, vă dați seama, simplul fapt de a fi venit la București pentru a-și da examenul respectiv reprezintă e o cheltuială care nu e sustenabilă și nu e decontată.

PS News: Ajungem și la calitatea profesorilor, calitatea celor care intră în învățământ…

Radu Carp: Calitatea este din ce în ce mai slabă, pentru că învățământul nu este atractiv. Trebuie spus acest lucru. Cunosc foarte multe persoane capabile care au plecat din învățământ pentru că nu exista o motivație. E mai dramatic decât ce s-a întâmplat și ce se întâmplă în sistemul de sănătate. În sistemul de sănătate e mai vizibil pentru că oamenii pleacă în străinătate și uneori fac declarația, am plecat în Spania, în Franța, nu știu ce, dar în România profesorii pleacă din sistem pe tăcute, adică nu prea povestesc despre experiențele pe care le-au avut, preferă să plece pur și simplu, să închidă ușa, să aibă un loc de bună ziua și să se îndrepte către alte sectoare.

Situația este absolut dramatică, în sensul că cei care sunt în sistem nu mai fac față, imaginea profesorului care vine două ore la școală și după aceea stă în vacanță e falsă. Să știți că un profesor la preuniversitar, cei cu care am discutat eu, muncesc câte 12-16 ore pe zi pentru că sunt atâtea lucruri birocratice, administrative care trebuie făcute. Sigur, s-au mai eliminat în ultima perioadă, trebuie să recunoaștem, s-au mai făcut reforme, dar tot au rămas diverse sarcini birocratice cu care profesorii nu ar trebui să aibă de-a face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *