Skip to content
Opinii & Analize

Un caz de isterie națională. De ce România nu are viitor

Sunt momente în care simt nevoia să iau din bibliotecă „Schimbarea la față a României” – capodopera lui Cioran mereu actuală, de vreo 70 de ani – și să o răsfoiesc. Ca să nu-mi pierd busola în mizeria continuă a spațiului public. Se întâmplă de obicei când mi-e greață de campaniile de presă purtate pentru îndobitocire și pentru a distrage atenția de la adevăratele subiecte.

Mihai Gâdea a lansat marea Operațiune de Manipulare și stoarcere de lacrimi numită „Cazul copiilor Bodnariu”. La mijloc este o răfuială din comunitatea religioasă de neoprotestanți (asa-zișii, pe nedrept, pocăiți). Cu ajutorul lobby-ului american neoprotestant, Gâdea isterizează publicul ierbivor, face stand-up-uri în fața Ambasadei Norvegiei și pune presiune pe futilul Guvern Cioloș, care Guvern, din lipsă de viziune și direcție, înghite „subiectul” produs de Gadea&Co. Povestea este împachetată în ideea că statul român trebuie să-și protejeze cetățenii. Corect! Însă cetățenii români din afara granițelor trebuie să respecte legea țării unde s-au stabilit. Chestie evidentă. Dacă nu cunoști legea și sistemul în care trăiești, invocarea necunoașterii ei nu te absolvă. În această dezbatere am decis să am mai mare încredere în statul norvegian decât în țipetele isterice ale lui Gâdea. Mă uit la Gâdea, mă uit la Norvegia, mă uit la România și nu-mi e greu să iau o decizie. Însăși situația în sine e penibilă: niște băieți de pe Dâmbovița se luptă cu statul norvegian să îi schimbe legislația, vor să facă inclusiv presiune pe Casa Regală Norvegiană.

Tâmpenia atinge cote fascinante! S-au terminat cumva problemele României și acum ne ocupăm să democratizăm Norvegia? Și cine face asta – noi, mândrii români care l-am spălat în același studio TV 3 ani pe Ponta la fundul idiologiei sale penibile. Îți stă mintea în loc! Gâdea ar trebui să știe că atunci când Dumnezeu vrea să te piardă, îți ia mințile, adică simțul realității și al penibilului. În spatele acestei mari operațiuni de făcut rating și prostit ierbivorii stă o strategie: inventezi subiecte care au în esență un sâmbure de adevăr, clamezi interesul public, pentru a distrage atenția de la alte teme stringente. Așa-numitele perdele de fum. Băsescu, „prietenul” lui Gâdea, era profesor în acest tip de operațiune: când era îngrămădit la colț, pac izbucnea un scandal, un dosar, o acuzație, o afacere necurată a adversarului.

Bătălia reală din România este CINE și cu CE subiecte face agenda publică și a MASS-media. Ierbivorii lui Gâdea trebuie să știe că în spatele subiectului Bodnariu Guvernul Cioloș a acceptat în tăcere creșterea cotei de refugiați pentru România. Întâlnirea cu Merkel a consfințit decizia luată peste capul României la Bruxelles. În scurt timp, zeci de mii de arabi și magrebieni vor poposi pe meleagurile mioritice iar noi, cetățenii, presa, politicienii, trebuie să dezbatem și să găsim soluții pentru ACEASTĂ realitate. Terorism, probleme de integrare, chestiuni religioase – acestea sunt adevăratele teme de dezbatere publică pentru o țară ca România, aflată la granița lumii civilizate. Lumea traversează o criză – unii îl numesc deja un război atipic – iar noi atacăm mediatic Norvegia cu pistoale cu apă marca Antena 3. Dacă nu mă credeți, vă invit să citiți marile agenții de presă, dar și ziarele din Franța, Germania, Polonia, Ungaria sau Marea Britanie.

Agenda publică este clară: terorism, Rusia și imigrație. În România, pe Dâmbovița, ce vedem? Jelaniile penibile ce acompaniază cazul Bodnariu, un caz real, umflat însă cu pompa din cinism, interes, dar și din multă ticăloșie sau prostie pe alocuri. Audiențele aud că sunt foarte bune, ierbivorii par muIțumiți, deși la ușă bate o nouă criză economică, iar Rusia a pus cizma pe gâtul Republicii Moldova. Cioloș, acest „manager al păcii politice”, ca să citez niște colegi de breaslă, conștientizează acum rahatul călduț în care s-a băgat și începe timid să înoate în el. Marile canale de media îl ajută inventându-i false teme, în timp ce 6500 de familii din Valea Jiului, Petroșani și Hunedoara așteaptă dezastrul după ce Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvență.

Firește, noi ne luptăm ca leii cu protecția copilului din Norvegia în loc să vedem ce putem face cu industria energetică și mineritul din România. Faptul că românii sunt proști – adică mai tot timpul neadaptați în fața istoriei cu I mare – nu mă deranjează foarte tare. Este până la urmă destinul națiunilor mici, avem nevoie de tătici – din Est, din Vest, cum bate vântul. Însă nu am să înțeleg niciodată apetența noastră de a ne autosabota, de a ne autoîndobitocii, de a fugi din fața lucrurilor cu adevărat importante.

Neseriozitatea noastră funciară, exprimată în zicala „Țara arde iar babele se piaptănă”, ne va aduce cât de repede pe buza prăpastiei. Țara asta nu prea mai are viitor …

6 comentarii la “Un caz de isterie națională. De ce România nu are viitor

 1. nu ai inteles nimic din Cioran . rafuiala intre ”pocaiti” ? . dar rafuiala ta cu Gadea intereseaza spatiul public ? Hai sa-ti spun ca nu Gadea a intoxicat media ci pocaitii insusi , care au pus mana de la mana si au facut sa li se auda vocea. data viitoare fii mai documentat pe caz. in loc de Cioran, cand vrei sa scrii un articolo, i-ati cateva ore de studiu .

 2. Pentru cine are timp şi răbdare, câte ceva despre cazul care agită mioriticul contemporan. Un scurt rezumat, fără adaosuri şi păreri personale ar suna cam aşa:
  În toamna lui 2014, apare o sesizare la protecţia copilului, în care o învăţătoare spune că i se pare ceva suspect în familia unei fete, care vine lovită la şcoală – de mamă, după spusele copilei.
  Cazul începe să fie monitorizat – după un an, cei de la Barnevernet consideră că trebuie să ia în custodie minorii, conform legislaţiei norvegiene.
  Locuiesc în Oslo; absolut din întâmplare am avut ocazia să discut cu cineva care lucrează la instituţia buclucaşă, nu despre caz, aşa ceva este imposibil, ci despre modul în care funcţionează întreprinderea de furat copii.
  Totul este foarte simplu, e ca la un examen: există o grilă, un punctaj – dacă se întruneşte numărul de puncte specificat de lege, una din măsuri poate fi îndepărtarea copiilor din mediul care le este ostil; în funcţie de gravitatea celor constatate, copiii pot fi ridicaţi pe loc.
  În cazul fam. Bodnariu datele au fost culese în decursul unui an, în pofida afirmaţiilor celor ce ştiu mai bine, de la Slobozia sau Dorohoi, ce se-ntâmpla în Norvegia.
  Reamintesc că legea norvegiană interzice cu desăvârşire orice formă de violenţă fizică sau psihică împotriva copiilor, deşi chestia asta n-are nici o relevanţă pentru cei ce susţin în continuare bătaia ca formă de educaţie.
  Copiii sunt cetăţeni norvegieni, nu se poate face nici o ingerinţă din partea altui stat, sub nici o formă; demersurile politicienilor şi măscăricilor tv sunt în beneficiu personal, nu folosesc absolut la nimic, eventual să mai arate încă odată, dacă mai era nevoie, că România este un stat cu oameni primitivi.
  Fam. Bodnariu este acuzată într-un dosar penal ce-i poate aduce până la şase ani de închisoare; la asta se poate adaoga o agravare a pedepsei, pricinuită de dezvăluiri despre caz, fapt interzis de legile norvegiene.

  Dacă aţi avut răbdare şi aţi priceput cum stau lucrurile, nişte considerente personale.

  Cazul de care discutăm acum umple perfect locul lăsat de Elodia în inimile gospodinelor, coafezelor divorţate, celor care ard tocăniţa în timp ce rulează telenovela preferată. Adevărul e că n-ai toată ziua ocazia să asişti la o superproducţie „live”, bonus cei cinci copii, ocazie cu care şi extremiştii ordodocsi au bătut palma cu martorii evenghelisti, altcumva nu foarte agreaţi de progresistul cult ordodox.
  Din vremuri nu foarte îndepărtate, am rămas cu ranchiună împotriva vestului aducător de rele; cei ce blamau Coca-Cola în anii ’50 sunt asemeni celor ce anatemizează o societate relaxată, pusă în slujba cetăţeanului, în special a copilului, fără tare balcanice. Mi se pare firesc să nu înţelegi că nu-i nici o problemă dacă pruncul s-a murdărit pe haine sau a spart o farfurie, trăsăturile comportamentale se transmit genetic, se pare, la fel ca înfăţişarea.
  Penticostalii sunt foarte uniţi, e ceva de apreciat, numai că în cazul de faţă au făcut un mare deserviciu familiei pe care o apară; cum am menţionat mai sus, s-ar putea să se ia în considerare o măsură punitivă în plus, pentru divulgare de date despre un caz în curs de desfăşurare.
  Ca de obicei, intervin politicienii şi jurnaliştii. Primii, uşor de înţeles, trebuie să-şi adune capital electoral, modalitatea n-are importantă. Ceilalţi, „hoitarii” de presă, caută, găsesc, publică, orice ar putea genera audienţă, indiferent că-i vorba de găini care nasc pui vii pe care-i alăptează, extratereştri, norvegieni care cumpără copii.
  În pofida celor ce cred că nu-s atât de primejdioşi, ca de fiecare dată – fie c-a fost vorba de Colectiv, falusiada lui Borcea, chiloţii unei dive cu impact galactic – au reuşit să împartă plaiul Mioriţei în două: cei cu toate ţiglele pe casă, aproape invizibili datorită normalităţii, şi restul patriei, agresiv, guraliv, atoateştiutor şi cu izmenele puse-n valiză pentru războiul cu Norvegia.
  Vârf de lance, că începeau să ruginească, pastorul Asslips şi Boxquijote, băiatu’ de-i pute gura prin presă. Remarcabil efortul răspopitului de a-l face pe cel implicat să recunoască faptul că-şi bătea copiii, un fel de autogol, care în mod cert o să fie „apreciat” de autorităţile norvegiene.

  A bon entendeur, salut !

  P.S. Cine n-a înţeles că „jurnalismul” contemporan a fost inventat de Dan Diaconescu, e un idiot.
  Era să uit: Jos Băsescu !…

 3. 1) Bleah!!..gâdea are pagină wikipedia, e director la antena 3..are studii adventiste..stim ceva de el..de tine nu stim nimic..Adică, vere esti ANONIM…nu ai pagină wikipedia, nu existi..
  2) Anders Behring Breivik, este un cetățean norvegian care a omorât 75 persoane, toate executate cu sânge rece, (adică ochite in cap) asta dovedeste că uneori o bătăiță la poponeț când esti copil, este necesară..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *