Skip to content
Politică

Un celebru SOCIOLOG conturează tabloul politic la zi: opoziția are un scor peste PSD-ALDE în sondaje! EXCLUSIV

Momentul Centenarului Marii Uniri a trecut pentru România. Foarte important pentru a trasa direcția țării noastre pe viitor este să se cunoască tabloul electoral al scenei politice românești, mai exact ce partid deține supremația și care este dinamica scăderii sau creșterii intenției de vot printre cetățeni în raport cu cele mai puternice forțe politice.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu sociologul Alfred Bulai care a conturat tabloul electoral al momentului. Astfel, profesorul universitar din cadrul SNSPA a precizat că PSD se află la 30%, PNL în marja 23-25%, USR a recuperat după poziția abordată privitoare la referendumul pentru familie și se află în jurul a 10%, ALDE la un scor similar cu USR, iar Cioloș se află în ascensiune, deși nu și-a lansat încă formațiunea politică. Scorul platformei lui Cioloș este de 10%.

Aceste procente sunt destul de complicate pentru că sunt măsurători diferite, metodologii diferite. Pe de altă parte, gândiți-vă că o mare parte din oameni refuză să răspundă la chestionare. 

PSD-ul a scăzut sistematic în ultima vreme. Sigur că nu poate să coboare dincolo de un prag. Conform datelor pe care le am este la 30%. PNL-ul este al doilea partid, dar la 5-6-7% în spate, depinzând de măsurători. USR și-a mai revenit prin campania cu referendumul, adică ei au reprezentat singurul partid care a spus că nu merge la vot. Oamenii nu s-au dus la vot, iar astfel au intrat în cărți. Pare un partid care a făcut ceva. Este o creștere pentru ei. De asemenea, un consilier de la USR a blocat proiectele doamnei Firea și nu domnul Dragnea. Așadar, eu cred că este o revenire tot în jur de 10%. ALDE este tot în aceeași zonă. Mai crește, mai scade în funcție de apariții, de discuțiile publice, de aparițiile domnului Tăriceanu pentru că acel partid este unul de lider, adică depinde total de liderul care este incontestabil actualul șef al Senatului. Pot să spun că Tăriceanu se simte și partid. Cioloș are procente destul de multe pentru cineva care nu are partid. Apare și el la 10% în toate cercetările. Recuperează de la oamenii nemulțumiți. Sunt nemulțumiți de Iohannis, de USR, de PNL de PSD evident. Atunci sigur că este cineva care mai capitalizează. Singurul partid care se simte mai rău este PMP care se zbate la limita supraviețuirii și mă refer la pragul de 5% necesar pentru a intra în parlament”, a transmis politologul.

Totodată, întrebat dacă partidul lui Ponta, Pro Româna, rupe din scorul PSD, Alfred Bulai a atras atenția că fostul premier se află într-o poziție dificilă deoarece nu reușește să atragă nume puternice din PSD în formațiunea sa politică, întrucât acei exponenți politici nemulțumiți de Dragnea stau în expectativă.

Partidul lui Ponta este prins între două universuri paralele. Pe de-o parte Ponta avut apariții publice mai bune în ultima vreme, iar pe de alta ar trebui să aibă un spor mai mare de persoane publice în Pro România, adică să treacă unii de la PSD la formațiunea sa politică. Problema este următoarea: nimei nu are curaj să plece de la PSD pentru că toți așteaptă să pice Dragnea. Atât timp cât nu se știe ce se întâmplă cu Dragnea, contestatarii președintelui PSD stau în expectativă pentru că nu sunt alegeri mâne, iar europarlamentarele nu îi interesează prea mult pentru că lista este scurtă. Astfel, Ponta este într-o situație de șah pentru că nu poate să facă prea multe mișcări. Dragnea are încă multe abilități în a negocia, doamna Andronescu era cu un picior în partidul domnului Ponta, dar iată că a primit poziția de ministru, deci tot ceea încerca să discute cu Ponta a căzut cu totul. Ponta în afară de oameni dați afară din PSD nu poate lua pe alții, iar atunci dacă Dragnea ar câștiga în justiție tot având o hotărâre de achitare și nu mai are nicio problemă, atunci probabil că 20-30 de lideri importanți din PSD se duc la Ponta pentru că vor ști că nu mai au șanse la nimic. Docamdată majoritatea știe altceva, că dacă mergi în afara partidului precum Geoană sau alții, cam mori. Din acest punct de vedere, oamenii așteaptă”, a adăugat analistul politic.

De altfel, chestionat care este punctual topul partidelor politice în acest moment, Alfred Bulai a evidențiat că relevant este faptul că dreapta are un scor mai mare decât stânga.

„Esențial este că dreapta are mai mult decât stânga din punct de vedere procentual. Problema este că dreapta nu se unește și nu sugerează că o va face”, a mai spus profesorul universitar.

Pe final, întrebat dacă o alianță PNL-USR-Cioloș la modul ipotetic ar avea peste PSD-ALDE ca scor electoral, Alfred Bulai a tranșat ferm răspunsul confirmând acest fapt, dar problema identificată la opoziție este că nu se unește.

Mai mult, sociologul a menționat că există o problemă în faptul că stânga are doar un partid mare precum PSD, iar dreapta este într-un stadiu de fragmentare și opoziția ar trebui pe cale de consecință să susțină apariția altor forțe politice de stânga.

Da. Evident, dar atenție că, după cum se vede, această mare unire pe dreapta este foarte improbabilă deocamdată. Pare că sunt dispuși să creadă că ei ar putea să preia singuri, ceea ce este imposibil. Am văzut că doar se înțeapă urât unii pe alții, iar atunci de regulă se întâmplă ceea ce s-a întâmplat cu Stolojan-Isărescu în 2000. Erau pe același culoar, s-au porcăit chiar, iar lumea nu a mai mers la vot pentru că a fost dezamăgită și de unul și de altul. Reacția a fost exact aceasta: băi tati ne iertați, dar nu meritați nici unii nici alții, întrucât mai repede produci un gest de nemulțumire decât să convingi. 

Sunt două lucruri legate de opoziție. Opoziția ar trebui să se unească măcar prin câteva partide mari și să creeze alianță, iar în al doilea rând să sprijine și alte forțe politice pe stânga pentru că aceasta este drama cea mare a României în ultimii ani. Stânga este unitară pentru că este doar un partid mare pe stânga, iar pe dreapta există o grămadă de formațiuni politice, iar asta crează o pulverizare a dreptei și o unitate de stânga, adică după mine se dorește o luptă politică echitabilă ar fi ca pe stânga să existe mai multe variante. Și pentru populație ar fi mai bine să avem mai multe variante pe stânga că poate se dorește și o altă variantă pe stânga, netrebuind să fie doar una”, a conchis Alfred Bulai în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *