Skip to content
Politică

Un clujean a produs primul „Windows” românesc, gratuit

Un clujean a produs primul „Windows” românesc, gratuit. Care sunt avantajele sistemului de operare

Un informatician din Cluj a produs un sistem de operare care ar putea înlocui cu succes multe din cele create de companiile americane de software. În plus, „Windows-ul” românesc va putea fi folosit gratuit.

Tânărul informatician care a pornit proiectul la Cluj, apoi a cooptat specialişti IT din toată ţara, a creat un sistem de operare gratuit, fără viruşi şi mai puţin expus la atacurile cibernetice.

Sistemul de operare produs de informaticianul român se numeşte Kogaion Linux şi este deja testat la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Acesta ar putea fi o soluţie la pachetele de licenţe costisitoare achiziţionate pentru calculatoarele din şcoli şi licee. Creatorul spune că sistemul este sigur, iar utilizatorii îl vor putea folosi gratuit.

Kogaion Linux are aceleaşi funcţionalităţi ca orice sistem de operare comercial. Are browsere pentru internet, aplicaţii pentru birou şi playere pentru muzică. Alte peste 50.000 de programe pot fi însă instalate. Marele său avantaj este comunitatea care contribuie la dezvoltarea lui.

Ştefan Brânduşa a început să lucreze la Kogaion Linux în urmă cu patru ani. Acum, echipa cuprinde 22 de informaticieni şi oricine poate contribui la dezvoltarea sistemului.

Echipa a realizat şi Argent Linux, un sistem pentru servere care ar putea fi folosit în domenii unde este nevoie de securitate informatică maximă, în administraţia fiscală sau in instituţiile naţionale de apărare, potrivit realitatea.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *