Skip to content
Politică

Un comisar european ajunge la București în plin proces de etatizare demarat de PSD EXCLUSIV

androidauthority.com

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, ajunge la București într-un context total nefericit pentru economia țării și, în special, pentru mediul concurențial din România.

Margrethe Vestager va avea, joi, 18 mai, o întrevedere cu comisiile parlamentare reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru afaceri europene, industrii şi servicii şi politică economică, reformă şi privatizare. Tema principală a discuțiilor este „Politica în domeniul concurenţei în Uniunea Europeană”.

La începutul acestei săptămâni, senatorii și deputații din comisiile respective tocmai au adoptat o serie de ademandamente care aruncă o serie de companii cu capital majoritar de stat direct sub controlul politic exercitat de guvern.

Pe lângă asta, repetarea acestui model la nivelul administrației locale prin dublarea direcțiilor și serviciilor publice din primării cu societăți comerciale deținute de consiliile locale ar putea reprezenta o amenințare pentru reprezentanții mediului privat în procesul de atribuire a contractelor din bani publici.

Or, tocmai în acest moment, tendința guvernului PSD și a parlamentarilor social-democrați de a invoca noi excepții de la obligația implementării regulilor de transparență în guvernanța corporativă, stabilite prin OUG 109/2011 și Legea 111/2016 pot provoca distorsiuni în piață după cum a admis pentru PSNews președintele comisiei economice, de industrii și servicii din camera superioară a Parlamentului, senatorul PNL Dan Zamfir.

„Avem o listă întreagă de societăți exceptate de la Ordonanța 109. Era vorba de Autoritatea Națională pentru Meteorologie, de anumite companii din industria Apărării, de regiile de apă, Tarom și CEC Bank.

Dacă la firmele din domeniul Apărării, raționamentul este cumva justificat, în cazul companiilor de apă și la Tarom este lipsit de motiv să elimini de sub incidența Ordonanței 109/2011 aceste companii.

Mai este și un alt aspect. Ordonanța asta, 109, nu și-a produs efectele. Întotdeauna guvernele au găsit o formulă de a o evita. Există acea formulă, prin care, din 4 în 4 luni, prin ordin de ministru, se prelungește mandatul interimarilor din Consiliul de Administrație. Așa se întâmplă la CEC bank de ani de zile, se întâmplă la Tarom, se întâmplă și la Hidroelectrica, din nefericire.

Până la urmă, ordonanța respectivă care prevedea ca personalul să fie recrutat de o firmă de specialitate, de un consultant și așa mai departe…

Până la urmă, nu știu vreo societate din România în care acest lucru funcționează. Trebuie să modificăm Ordonanța 109 și să punem niște criterii, astfel încât în fruntea acestor companii să nu mai fie numit orice. Astăzi, dacă ne uitam la aceste companii, vedem o mulțime de oameni care nu au nicio expertiză în domeniul acela și sunt în fruntea acestor firme.

Cel mai elocvent exemplu este cazul Hidroelectrica. Uitați-vă că la Hidroelectrica –  cea mai mare companie din economia noastră, cea mai profitabilă companie din România – este președinte o doamnă, care este și secretar adjunct al guvernului care nu are nici în clin, nici în mânecă cu domeniul energiei. Vorbim de cea mai mare companie din România”, susține președintele la comisiei de economie, industrii și servicii din Senat.

În fruntea consiliului de administrație al Hidroelectrica SA, companie care trebuie listată la bursă în viitorul apropiat, conform angajamentelor luate de guvernul România în fața partenerilor europeni, premierul Sorin Grindeanu a numit-o pe Ioana Andreea Lambru, secretar general adjunct al guvernului.

Tânăra de 32 de ani s-a făcut remarcată mai mult printr-un portofoliu de povești amoroase din care nu lipsesc nume celebre din politică, decât printr-o carieră remarcabilă în sectorul economic.

„Cum s-a aplicat Ordonanța 109 la Tarom sau la Hidroelectrica? O vedeți aplicată? Cred că avem șanse să modificăm această ordonanță. Cu un mandat de interimar prelungit la fiecare patru luni, nicio companie nu va prezenta vreodată un plan de redresare, de îmbunătățire a performanțelor economice, câtă vreme oamenii aceștia știu că vor sta 4 luni fără nicio responsabilitate.

Nu știu dacă doamna Vestager vine neapărat să ne critice, înă, în mod cert, într-o astfel de formulă, când ai în fruntea companiei oameni care nu au nicio legătură cu domeniul respectiv se înregistrează o distorsionare a pieței. Pe mine mă interesează, în primul rând, ca statul român să se asigure că aceste companii unde este acționar sunt conduse de oameni competenți”, a mai spus senatorul Zamfir.

Pe de altă parte, alesul liberal s-a ferit să comenteze modelul copiat de administrația publică din București, unde Consiliul General a decis înființarea a 20 de companii la propunerea primarului Gabriela Firea, iar consiliile locale din sectoare tind să îi urmeze exemplu, cu alte firme fianțate din bugetul local.

Însă, după cum susțin unii consilieri bucureșteni ai Opoziției, situația aceasta ajuns să stârnească îngrijoare și la nivel de Consiliu al Concurenței, oficialii din această instituție opinând că va fi extrem de dificil pentru aleșii locali să țină această „hoardă” de firme sub control, astfel încât să se respecte principiile concurențiale ale economiei de piață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *