Skip to content
Politică

Un controversat consilier al lui Iohannis a vorbit la o mănăstire despre o problemă-cheie a României

Un controversat consilier al preşedintelui Klaus Iohannis le-a vorbit unor credincioşi prezenţi la o mănăstire despre o problemă-cheie a României pe plan extern.

Prezent, duminică, la mănăstirea romano-catolică Sfânta Maria Radna, din judeţul Arad, Sergiu Nistor (consilier prezidenţial pe probleme de patrimoniu) a făcut apel la solidaritatea principalelor trei confesiuni creştine din România (ortodoxă, romano-catolică şi greco-catolică), subliniind necesitatea acestui fapt pentru „Europa unită”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Nistor a luat parte la ceremonia de binecuvântare a restaurării mănăstirii. Ridicat în 1767, lăcaşul de cult a fost restaurat cu fonduri europene, prin grija Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara.

În ianuarie, Nicuşor Dan (preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”) îl acuza, pe Facebook, pe Sergiu Nistor că, în timpul în care a fost secretar de stat la Ministerul Culturii (în guvernul Emil Boc), a luat mai multe decizii care au dus la distrugerea patrimoniului construit din Capitală. Astfel, conform lui Nicuşor Dan, Sergiu Nistor a avizat un bloc înalt de 45 de metri pe Calea Dorobanţilor, lângă mai multe clădiri-monumente istorice şi nu ar fi votat pentru clasarea ca monument istoric unei clădiri valoroase de pe strada Gutenberg, numărul 3 din Bucureşti, ce ar fi apartinut prinţului Cantacuzino şi care a fost demolată în 2010. Sergiu Nistor nu a dorit să comenteze aceste acuzaţii.

Prezentăm mai jos discursul consilierului prezidenţial la evenimentul de duminică din Arad:

„Eminenţa Voastră Arhiepiscop Emeritus, Missus Extraordinarius al Sf. Părinte Papa Francisc

Înaltpreasfințiile Voastre,

Excelenţele voastre, Sfinţiile voastre,

Stimaţi oaspeţi şi prieteni ai României,

Domnule Ministru, domnilor Secretari de Stat,

Domnule ambasador, domnilor reprezentanţi ai corpului diplomatic şi consuli onorifici,

Distinşi reprezentanţi ai autorităţilor Statului Român,

Doamnelor şi domnilor deputaţi și senatori,

Domnule Secretar de Stat al Secretariatului de Stat pentru Culte, domnule Secretar de Stat al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice,

Domnule Prefect al Judeţului Arad, doamnă şi domnule Subprefect,

Domnule Preşedinte, domnule Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş,

Domnilor Vicepreşedinţi, doamnelor şi domnilor consilieri ai Consiliului Judeţean Arad,

Domnilor primari şi viceprimari,

Dragi reprezentanţi ai comunităţilor şvăbeşti din Germania,

Cinstiţi credincioşi,

Stimaţi reprezentanţi ai organismelor finanţatoare, proiectanţi şi restauratori,

 

Sunt deosebit de onorat să fiu astăzi prezent la marea dumneavoastră sărbătoare ca mesager al Președintelui României. Salutând acest eveniment important pentru întreaga comunitate a Bisericii Romano-Catolice, Excelenţa Sa, Klaus Werner Iohannis, îi felicită pe toţi cei care au contribuit la restaurarea clădirilor şi, în acelaşi timp, pe cei care au trudit la revigorarea vieţii spirituale a mănăstirii. S-a redat acestui important loc istoric nu doar strălucirea trecutului, ci şi binemeritate noi speranţe şi perspective de dezvoltare.

 

Prin ce se săvârșește astăzi şi prin tot ce se va continua începând de astăzi la Sf. Maria Radna, monumentul de arhitectură îşi adaugă noi valenţe celor istoric consacrate, de înalt loc de spiritualitate romano-catolică. Viaţa redată de restauratori mănăstirii şi viaţa redată de mănăstire comunităţilor din jur sunt exemple pentru capacitatea revitalizantă a patrimoniului cultural. Totodată, acest proiect dus la bun sfârșit este un simbol pentru capacitatea tehnică şi voinţa politică a României de a-și susține valorile. Pentru că din ce în ce mai mulţi sunt cei care înţeleg că ele sunt cele care ne consacră identitatea și diversitatea şi, deopotrivă, ne asigură o platformă pentru dialogul intercultural şi interconfesional.

 

Privind operele înaintaşilor noştri, dintre care ansamblul Sf. Maria Radna se distinge atât prin substanţialitatea, dar şi prin spiritualitatea sa excepţională, dăm dreptate unui mare gânditor care, acum mai bine de un secol şi jumătate, spunea:

 

«Una din condiţiile trudei omeneşti stă în acea proporţie dintre timpul sădirii şi cel al culesului, în care stă bogăția roditoare a fructului; şi în general cu cât plasăm mai departe ţelurile noastre şi dorim mai puţin să fim noi înşine martorii rezultatelor trudei noastre, cu atât mai mare şi mai bogată va fi măsura succesului nostru.»

 

Prin asumarea valorilor spiritualităţii de care România este atât de îmbelşugată, prin protejarea, conservarea şi restaurarea acestui tezaur în deplina sa autenticitate şi bogata sa diversitate, facem proba că şi noi, la rândul nostru, suntem capabili să avem ţeluri şi să plasăm mai departe marile noastre proiecte. Între acestea se află şi regăsirea locului firesc al credinţei în dezvoltarea umană, a rolului cultelor religioase în dezvoltarea unei societăţi coezive, a solidarităţii umane şi a dialogului interconfesional şi interetnic.

 

Europa unită, al cărei chip reflectă valorile unității în diversitate pe care a fost clădită, are nevoie astăzi, poate mai mult ca în alte dăți, de solidaritatea noastră. Prin impresionanta prezență a credincioşilor, unii dintre ei venind din străinătate, şi prin cea a înalţilor reprezentanți ai clerului romano-catolic, greco-catolic, ortodox, prin participarea autorităţilor publice centrale şi locale şi a oaspeţilor de peste hotare, mărturisim şi transmitem tuturor celor pe care îi reprezentăm la marea sărbătoare de astăzi de la Sf. Maria Radna că în acţiunea şi colaborarea noastră cheia de boltă este şi va rămâne întotdeauna moștenirea spirituală creștină: toleranță, respect, iubire şi pace.

 

Vă mulțumesc pentru atenție.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *