Skip to content
Politică

Un deputat PNL încearcă să distragă atenţia de la eşecul electoral, dând vina pe Ponta pentru starea economiei

Un deputat al Partidului Naţional Liberal (PNL) încearcă să distragă atenţia de la eşecul electoral, dând vina pe fostul premier Victor Ponta pentru starea economiei.

Astfel, deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu acuză că „moştenirea lui Ponta” înseamnă „explozia importurilor şi frânarea exporturilor”.

În acest context, Gheorghe Ialomiţianu se plânge de faptul că actualul cabinet Dacian Cioloş le permite lui Victor Ponta şi unor lideri PSD să atace guvernarea tehnocrată.

„Este foarte păcat că, în lipsa unei comunicări permanente şi directe cu cetăţenii români, Guvernul Cioloş îi dă prilejul, atât lui Victor Ponta, cât şi unor lideri PSD, să atace actualul cabinet, chiar şi atunci când acesta are realizări incontestabile. Înainte de a face o scurtă analiză a execuţiei bugetare după primele 5 luni din anul 2016, trebuie spus că Victor Ponta şi liderii PSD mint cu neruşinare când îşi arogă merite nejustificare cu privire la relaxarea fiscală sau la majorările salariale din anul 2016.

Guvernul Cioloş trebuie apreciat pentru faptul că a reuşit să implementeze, în acelaşi timp, atât măsurile de relaxare fiscală, cât şi majorările salariale, fără să introducă noi impozite şi fără să sacrifice investiţiile. Este lăudabil că actualul guvern nu a aplicat reţeta aplicată 4 ani de Victor Ponta: indexări de pensii sau salarii, concomitent cu majorarea de impozite şi taxe şi tăierea de investiţii.

În ceea ce priveşte execuţia bugetară după primele 5 luni ale anului 2016, se remarcă, ce-i drept, o colectare destul de timidă a veniturilor din TVA, acestea fiind mai mici cu 1,9 miliarde lei faţă de programarea bugetară. Le-aş recomanda deontologilor PSD-ALDE-UNPR să constate că şi în anul 2005, atunci când s-a implementat cota unică de 16%, efectele favorabile nu au venit instantaneu, nu au fost imediate, ci s-au resimţit din semestrul II al anului şi mult mai puternic din anul următor, din 2006. Aşa că, mai multă prudenţă la critică, mai ales din partea celor care au mai văzut, cu ochii lor, efectele politicilor de relaxare fiscală. Personal, am toată încrederea că, începând cu semestrul al II-lea, încasările din TVA vor creşte şi vor ajunge cel puţin la nivelul anului 2015, dacă ANAF nu va coborî garda. Faptul că ANAF a demonstrat deja o mai bună colectare pe primele 5 luni din 2016 la impozitul pe profit, impozitul pe venit şi contribuţii sociale, faţă de anul 2015, îmi dau încredere că această ţintă este realizabilă.

O altă problemă a execuţiei bugetare pentru primele 5 luni o reprezintă sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate şi pentru prefinanţare, unde încă mai sunt de recuperat circa 2,6 miliarde lei, dar acest dezastru nu este văzut nici de Victor Ponta şi nici de Eugen Teodorovici, cei care au lăsat în urma lor mai multe programe operaţionale blocate. Liderii PSD ar trebui să bage capul în pământ de ruşine pentru că, în perioada 2014-2015, nu au făcut nimic pentru ca România să demareze proiecte mari de investiţii pentru a fi finanţate din fonduri europene din cadrul financiar multianual 2014-2020.

Trebuie apreciat faptul că, numai după primele cinci luni ale anului, Guvernul Cioloş a început să deblocheze cheltuielile pentru investiţii. Astfel, cheltuielile pentru capital au o creştere semnificativă în execuţia bugetară, cu peste 30% mai mult decât pe vremea Guvernului Ponta, fiind cu 1 miliard de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Mai mult, Guvernul Cioloş trebuie felicitat pentru faptul că a menţinut şi chiar suplimentat fondurile programului «Prima casă», lucru care se resimte într-o creştere importantă a activităţilor din domeniul construcţiilor, domeniu de care depind sute de mii de locuri de muncă şi soarta a sute de mii de familii care caută o locuinţă.

Victor Ponta ar trebui să vadă diferenţa de credibilitate în faţa investitorilor privaţi, care au un mult mai mare apetit investiţional în această perioadă, comparativ cu toată perioada de guvernare PSD, lucru reflectat în creşterea semnificativă a investiţiilor private în economie, în primul trimestru din 2016, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

După primele 5 luni ale anului, dinamica principalilor indicatori din economie ne oferă şi date îngrijorătoare pentru care Guvernul Cioloş nu are nici o vină, dar pentru care are obligaţia să ia de urgenţă cele mai înţelepte măsuri. De pildă, potrivit datelor furnizate de INS, un semnal alarmat îl reprezintă creşterea puternică a cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (19% după primele 4 luni), din care comerţul cu produse alimentare şi băuturi a înregistrat o adevărată explozie, de peste 28% faţă de perioada similară a anului trecut. Din păcate, aceste cifre nu au un impact direct asupra locurilor de muncă din economia românească, pentru că alimentează puternic importul şi locurile de muncă din străinătate şi nu creează locuri de muncă bine plătite la noi în ţară. În acest context, evoluţia exportului net nu poate să nu ne îngrijoreze, pentru că a ajuns deja la un nefericit minus 3,4% din PIB, iar, ca tendinţă, accentuarea deficitului balanţei comerciale nu ne poate lăsa să stăm liniştiţi.

Recomandarea mea pentru PSD este să înceteze cu minciuna şi să recunoască faptul că Guvernul Ponta a băgat economia românească într-o zonă cel puţin periculoasă, în care creşterea economică de care încă ne bucurăm este extrem vulnerabilă şi conjuncturală.

Îndemnul meu pentru Guvernul Cioloş este să continue execuţia bugetară bună pe capitolul cheltuieli de capital şi programe de investiţii, mai ales în infrastructură şi mari proiecte, şi să orienteze întreg efortul Ministerului Fondurilor Europene către viitor, către atragerea fondurilor europene din noul cadru financiar 2014-2020. Dacă premierul Cioloş va implementa politici de stimulare a producţiei interne, tot dezastrul lăsat de guvernare PSD se va atenua, iar creşterea economică din România se va transforma într-una sustenabilă şi generatoare de locuri de muncă pentru români, în salarii mai mari şi în proiecte reale de modernizare a ţării”, se mai arată în comunicatul lui Gheorghe Ialomiţianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *