Skip to content
Politică

Un deputat PNL le cere socoteală PSD-iștilor: Populism bolnav! Vor veni zile grele

epochtimes-romania.com

Un deputat al Partidului Național Liberal (PNL) le cere socoteală membrilor actualului guvern dominat de către Partidul Social Democrat (PSD).

Este vorba despre deputatul de Timiș Marilen Pirtea, fostul rector al Universității de Vest din Timișoara – UVT -, unde și-a dat doctoratul Laura Codruța Kovesi (ambii fiind acuzați de plagiat în tezele de doctorat). Într-un comunicat trimis luni PSnews.ro (și intitulat „Guvernarea PSD la un an: ROBOR-ul sufocă românii, puterea de cumpărare scade, viața este mai scumpă”), Pirtea (secretarul Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților) face un bilanț economic incomod al celor aproape zece luni de guvernare PSD-ALDE, punând accent pe haosul economic creat de către oamenii lui Liviu Dragnea și ai lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Îmi este dificil să accept ideea că la nivelul guvernării există o atât de mare incompetență, însă cifrele nu mint. Politicile economice social-democrate dezastruoase au întors România pe dos. I-au mințit pe români că va curge lapte și miere, dar n-au făcut decât să scadă puterea de cumpărare a acestora, acuză Marilen Gabriel Pirtea.

Pirtea amintește că rata inflației a crescut de la 0,1% în ianuarie la 1,8% în septembrie.

„Mai mult decât atât: carburanții s-au scumpit cu 2,19% într-o singură lună, septembrie față de august, după cum arată datele celor de la Institutul Național de Statistică. Numai în septembrie, s-au înregistrat creșteri pe linie, la toate produsele, cele alimentare urcând, de la o lună la alta, cu 0,54%, la fel și cele nealimentare. Un alt exemplu este creșterea prețului la servicii, cu 0.32% din august până în septembrie. Toate aceste scumpiri, cauzate de o guvernare defectuoasă, scot bani mulți din buzunarele românilor”, completează parlamentarul liberal.

În continuare, Marilen Pirtea prezintă o serie de date centralizate de la Institutul Național de Statistică (INS), cu privire la situația creșterilor de prețuri, în perioada august – septembrie 2017:

+0,61% la carnea de porc

+0,60% la preparatele din carne

+2,06% la unt

+4,16% la ouă

+2,61% la legume și conserve de legume

+0,61% la confecții

+0,62% la încălțăminte

+0,32% la servicii.

Unul dintre cei mai gravi indicatori ai incompetenței guvernamentale și al haosului instaurat în finanțele țării este ROBOR-ul, care, influențat negativ de politicile economice din ultima perioadă, a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani, adaugă Pirtea.

Creșterea ratei dobânzii de referință scoate cu 140 de lei mai mult din buzunarul românilor care s-au împrumutat, de exemplu, cu suma maximă disponibilă prin programul Prima Casă. Este un șoc greu de dus de către cei mai mulți dintre românii cu credite. Aruncarea vinei pe Banca Națională este doar o încercare patetică de a ascunde adevărul, principalul motor de creștere a dobânzii fiind politicile fiscale și economice ale Guvernului”, punctează fostul rector al UVT.

Toate cifrele și simulările economice anunță perspective chiar mai sumbre, susține Pirtea.

Scumpirile se vor accentua pe final de an. Facturile la gaz și curent scapă de sub control. Suntem în fața unui val de scumpiri care îi va pune la mare încercare pe români. Le recomand să fie pe cât posibil de cumpătați în cheltuirea banilor de care dispun și să stea departe de noi împrumuturi bancare. Vor veni zile grele. Decontarea populismului necontrolat, bolnav, pică tot pe seama românului de rând, în niciun caz pe cei care ne împing spre marginea prăpastiei, încheie Marilen Pirtea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *