Skip to content
Politică

Un deputat PNL trage un semnal de alarmă despre pericolele ascunse ale autostrăzii Orăştie-Sibiu

Un deputat din Partidul Naţional Liberal trage un semnal de alarmă în legătură cu pericolele ascunse ale autostrăzii Orăştie-Sibiu.

Potrivit unui comunicat trimis, vineri, PSnews.ro, deputatul Ioan Tămâian (vicepreşedinte PNL Sibiu) apreciază că situaţia este „extrem de gravă”, care „s-ar putea solda chiar şi cu pierderi de vieţi omeneşti”.

„Este vorba de gravele defecţiuni de construcţie de pe tronsonul de autostradă Cunţa – Sălişte, tronson inaugurat forţat, pentru a încununa campania electorală pentru prezidenţiale a premierului Victor Ponta”, arată parlamentarul.

El aminteşte de avertismentele specialiştilor, încă din vara anului 2014, care au spus că vor fi probleme majore pe respectivul tronson, din cauza instabilităţii unor porţiuni de relief.

„Inclusiv constructorul a solicitat modificări în privinţa lucrărilor, dar aceste modificări majore nu ar mai fi permis inaugurarea electorală”, apreciază Tămâian.

Politicianul menţionează presiunea pusă de Victor Ponta pe constructor. Astfel, şeful Executivului declara: „Am discutat şi cu reprezentanţii firmei şi cu reprezentanţii CNADNR şi mi-au confirmat faptul că, de data aceasta, se vor ţine de termen iar pe 15 noiembrie se va circula neîntrerupt între Sibiu şi Deva” (17 septembrie) şi: „Dacă autostrada Sibiu – Deva nu e gata în 15 noiembrie, constructorul nu-şi ia banii” (4 octombrie)

În acest context, Ioan Tămâian este de acord, „în principiu”, cu respectarea termenelor de către constructor şi suportarea eventualelor sancţiuni, cauzate de întârzieri, dar deputatul adaugă că, atunci „când sunt probleme grave legate de relief, când aceste aspecte sunt cunoscute pentru că au existat avertizări, atunci stabilirea termenelor în funcţie de anumite evenimente sau de date electorale care să favorizeze pe cineva, interesul personal se află la graniţă cu penalul”.

„Sunt convins că premierul Victor Ponta a ştiut despre ce este vorba, de iminentele pericole ce planau în zona localităţii Aciliu. Este poate şi motivul pentru care pe 14 noiembrie 2014, la inaugurare, Victor Ponta doar a trecut prin zonă, dar nu a mai participat la ceremonii. Este poate şi motivul pentru care după apariţia fisurilor, a alunecărilor de teren, după apariţia în presă a dezvăluirilor privind erorile în lanţ legate de construirea respectivului tronson, după dezvăluirile elementelor de natură penală legată de respectiva lucrare, Victor Ponta nu a făcut niciun comentariu. Foarte grav este faptul că după ce specialişti în domeniu au cerut ferm, zilele trecute, închiderea circulaţiei pe respectivul tronson, pentru a se evita accidente grave, atât premierul Victor Ponta cât şi ministrul de resort au adoptat politica struţului.

Pe 11 iulie a.c., aflându-se la Nădlac, tot la inaugurarea unui mini-tronson de autostradă, în discursul electoral rostit în faţa camerelor de luat vederi, Victor Ponta a spus: „Vreau să rămânem, acest guvern, nu doar cu faptul că am dat pensii, salarii”. Nu, domnule Ponta, pensiile şi salariile nu sunt date de guvernul dumneavoastră. Pensiile sunt un drept constituţional, salariile la fel. „În sfârşit, după 25 de ani, se fac lucruri concrete pentru infrastructură iar anul viitor, din Ungaria până dincolo de Sibiu se va merge pe autostradă” – această declaraţie a premierului mă îngrijorează deoarece peste un an vom avea din nou alegeri, şi vom avea din nou inaugurări electorale.

Acest dezastru întâmplat pe sectorul de autostradă Orăştie-Sibiu reprezintă încă un motiv pentru care Victor Ponta trebuie să-şi dea demisia imediat. Ponta face rău României prin faptul că ține cu dinții de funcția de premier şi fiecare zi a actului său de guvernare vulnerabilizează ţara noastră”, conchide Ioan Tămâian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *