Un deputat PSD a depus un proiect care introduce o perioadă de asistenţă psihologică pentru consumatorii de droguri

Sursa foto: pixabay

Deputatul PSD Iulian-Alexandru Badea a depus la Senat, un proiect care vine în sprijinul tuturor consumatorilor de droguri şi care modifică legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri prin introducerea unei perioade de minim un an în asigurarea asistenţei psihologice prin intermediul centrelor de prevenire, evaluare si consiliere antidrog disponibile la nivelul întregii ţări.

Astfel, proiectul modifică articolul 19, alineatele (2), (3) şi (4) din legea privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, după cum urmează:

„(2) Evaluarea consumatorilor prevăzută la alin. (1) este obligatorie.

(3) Evaluarea consumatorului se realizează de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog.

(4) În funcţie de concluziile raportului de evaluare întocmit de centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, în termen de 5 zile de la primirea acestuia, procurorul dispune includerea acestuia în programul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, pentru o perioadă de minim 1 an”.

De asemenea, este modificat articolul 22, alineatul (2): „Persoana care consumă ilicit droguri aflate sub control naţional este inclusă într-un program integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, pentru o perioadă de minim 1 an”.

„Aproximativ 11% dintre cetăţenii cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, în timp ce 6% dintre ei au consumat şi în ultimul an. Una dintre cele mai mari probleme generate de consumul de droguri şi a noilor substanţe psihoactive este faptul că au devenit extrem de accesibile în rândul tinerilor, fapt ce a atras după sine şi scăderea vârstei de la care tinerii încep să devină consumatori.Din acest punct de vedere, consumul repetat şi compulsiv de substanţe, de la o vârstă tot mai fragedă, are consecinţe negative asupra sănătăţii fizice şi psihice a individului, asupra funcţionării sistemului nervos central şi modifică activitatea mentală şi comportamentală a utilizatorului de substanţe psihoactive”, spune iniţiatorul, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Deputatul PSD mai precizează că diagnosticarea dependenţei de droguri necesită o evaluare multidisciplinară fiind implicaţi medici psihiatri, psihologi sau un consilier licenţiat în domeniul alcoolului şi al drogurilor.

„Deşi nu există un tratament sigur pentru tratarea dependenţei de droguri, opţiunile terapeutice pot ajuta în a depăşi o dependenţă. Tratamentul va depinde de tipul de drog utilizat şi de orice afecţiuni medicale sau de sănătate mintală conexe pe care le are pacientul. Monitorizarea pe termen lung este importantă pentru a preveni o eventuală recidivă. Şedinţele de terapie individuală, de grup sau de familie, înţelegerea naturii dependenţei, terapia de sevraj pot preveni recidivele”, mai arată el, în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Proiectul este înregistrat, în procedură legislativă normală, la Senat, prin for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: