Skip to content
Puterea Știrilor Video

Un deputat PSD deplânge sistemul de învățământ din România: Nu are niște scopuri foarte clare

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat la ”Puterea Știrilor”, deputatul PSD Dan Cristian Popescu susține că nenumăratele ”reforme” din sistemul de învățământ, plus politizarea lui excesivă, a condus la o generație care abundă în analfabeți funcțional, ”copii care citesc și nu înțeleg ce citesc”.

”Sistemul de învățământ din România a fost e foarte multe ori schimbat. Nu are niște scopuri foarte clare. Observăm în ultimul timp o goană și o luptă pentru politizarea învățământului, pentru schimbarea directorilor. Eu cred că învățământul trebuie gândit pe o perioadă mai mare de timp. Fiecare ministru crede că deține adevărul, dar cred că lucrurile trebuie făcute altfel.

Efectele învățământului de azi o să le vedem peste 30 de ani. E foarte greu să evaluăm. Anumite lucruri au fost trecute ușor cu vederea, iar efectele nu au fost văzute pe loc. Au fost anumite vârfuri de aisberg văzute imediat, dar efectele majore le vom vedea în timp. Ceea ce se va face astăzi în școală ne va aduce în ani o generație importantă în România, cei care ne vor plăti pensiile, cei care ne vor opera.

Vedem o listă a noțiunilor pe care elevii le-ar putea acumula în școală, dar mai grav de atât este faptul că vedem și analfabeți funcționali: copii care citesc și nu înțeleg ceea ce citesc. Au anumite noțiuni care nu îi ajută la nimic pe copii, eventual doar să ia un examene, dar în viață nu îi vor ajuta”, spune deputatul.

Social-democratul deplânge o ”superficializare mondială, lumea citește în diagonală, nici măcar cu atenție, și după aceea îți dă sfaturi, îți explică despre ce e vorba”.

”Suntem bombardați de foarte multe informații și trebui să alegem lucrurile bune de acolo. Din această perspectivă, învățământul românesc trebuie reformat și trebuie integrată partea online: telefoanele, calculatoarele trebuie folosite pentru lucruri utile, dar 99% se folosesc la lucruri inutile.

Rețelele sociale au un rol foarte bun, te țin mai aproape de cei dragi, ne ajută să comunicăm, dar prin anonimizare și prin faptul că se ascund în spatele unui device scoate de multe ori lucrurile rele. Oamenii care înjură, care vorbesc urât, se simt mult mai safe în spatele telefonului și scot lucruri rele.

Limbajul urât și amenințările sunt primul pas pentru violență. Dacă tolerăm în societate un astfel de limbaj, și am văzut și mitinguri, aceștia sunt pașii premergători violenței fizice”, adaugă Dan Cristian Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *