Skip to content
Politică

Un deputat PSD le dă peste nas ungurilor. Solicitare pentru Iohannis

nasul.tv

Un deputat al Partidului Social Democrat (PSD) le dă peste nas ungurilor în ceea ce privește dorința acestora de autonomie. Vedeți mai jos solicitarea parlamentarului pentru președintele Klaus Iohannis.

Este vorba despre Răzvan Rotaru, aflat la primul mandat de parlamentar. Concret: deputatul de Botoșani îi cere lui Iohannnis organizarea cât mai rapidă a unui referendum pe tema autonomiei locale, în urma rezoluţiei semnate luni de către cele trei organizaţii politice maghiare din România: UDMR, PCM și PPMT, relatează News.ro.

Rotaru se declară de acord cu punctul de vedere exprimat de preşedintele PSD, care a declarat că autonomia teritorială pentru Ţinutul Secuiesc este un lucru neconstituţional şi de neacceptat.

CITIȚI ȘI: Luni, zi de foc: ungurii anunță un mare pas pentru autonomie

„Consider că a venit timpul să reacţionăm din punct de vedere instituţional şi să închidem o dată pentru totdeauna subiectul autonomiei solicitate în fiecare an de către cei care pretind că reprezintă etnicii maghiari din România. De aceea, consider că este oportun să se declanşeze imediat procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema autonomiei, la care să participe şi să răspundă toţi cetăţenii români din toată România şi din diaspora, nu doar din anumite judeţe, aşa cum îşi doresc anumiţi politicieni. În urma rezultatelor care se vor înregistra, vom vedea ce opinie au toţi locuitorii ţării, precum şi cei din străinătate cu drept de vot, iar apoi se va adopta o rezoluţie de către Parlamentul României şi se va termina definitiv cu acest subiect”, a declarat Răzvan Rotaru în comunicatul menționat.

Întrebările propuse de Răzvan Rotaru pentru referendum sunt următoarele:

„1. Sunteţi de acord cu autonomia teritorială, locală şi culturală a etnicilor maghiari din România?

         Da     Nu

2. Sunteţi de acord cu eliminarea pragului electoral de 5% la nivel naţional pentru accesul fiecărui partid politic în Parlamentul României şi introducerea pragului electoral de 5% pentru fiecare partid politic în fiecare judeţ din ţară pentru accesul în Parlamentul României?

         Da     Nu”.

„Le voi propune colegilor de la toate partidele, atunci când începe sesiunea parlamentară la 1 februarie, să actualizăm legea electorală prin introducerea pragului electoral pentru fiecare partid în fiecare judeţ din ţară, astfel încât să avem o reprezentare cât mai fidelă a tuturor cetăţenilor în Parlamentul României. Cred că se impune să eliminăm o regionalizare a votului în care un partid regional care obţine un număr mic de mandate, dar depăşeşte pragul stabilit la nivel naţional, ajunge să decidă majoritatea parlamentară necesară formării guvernului. În aceste condiţii, partidul regional ajunge în poziţia de a impune anumite decizii politice contrare interesului general existent la nivel naţional. Cred că niciun cetăţean român nu îşi mai doreşte această situaţie”, a subliniat deputatul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *