Skip to content
Politică

Un deputat USR duce iniţiativa CpF la cetăţeni: Poporul trebuie să decidă

Epochtimes-romania.com

Deputatul USR Matei-Adrian Dobrovie şi-a comunicat luni, 14 august, într-o postare pe Facebook, poziţia cu privire la referendumul intern din Uniunea Salvaţi România care a avut ca subiect formularea unei atitudini a partidului faţă de iniţiativa Coaliţiei pentru Familie de desfăşurare a unui referendum de modificare a definiţiei constituţionale a familiei. De asemenea, deputatul a criticat rezultatele referendumului intern, în care majoritatea membrilor USR s-au pronunţat pentru poziţionare faţă de subiect şi respingerea propunerilor Coaliţiei pentru Familie ca în Constituţie căsătoria să fie definită drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie, nu dintre soţi cum este în prezent. În opinia parlamentarului, aceste rezultate l-ar reţine pe Nicuşor Dan, fondatorul şi fostul preşedinte a formaţiunii, din a reveni în partid.

„Eu personal am militat pentru nepoziționare la referendumul intern USR, în speranța că Nicușor Dan se va întoarce în USR. Este un moment trist în care cel fără de care noi toți nu eram aici rămâne în afara partidului.”, a scris Dobrovie.

Parlamentarul s-a mai pronunţat împotriva interzicerii referendumului dorit de Coaliţia pentru Familie, întrucât ar afecta statul de drept: „Dacă vrem ca România să fie stat de drept, nu se pot interzice anumite referendumuri doar pentru că nu suntem de acord cu ce solicită ele. Nu politicienii au lansat inițiativa cetățenească, ci poporul și el trebuie să decidă. În plus, Inițiativa îndeplinește, și depășește, cerințele articolului 150 din Constituția României, referitor la numărul total de semnături și dispersia lor teritorială. Paradoxal suntem de acord cu referendumurile interne, dar nu cu cele externe. Adică oamenii din USR au dreptul la ele, dar populația României nu are dreptul să-și spună părerea.”

De asemenea, în calitate de reprezentant al Platformei populare de orientare creştin-democrată din Uniunea Salvaţi România, Dobrovie a prezentat poziţia acesteia faţă de tema referendumului susţinut de CpF:

„Majoritatea membrilor Platformei USR Popular consideră că poziționarea împotriva unui referendum și a modificării Constituției declanșate de o inițiativă cetățenească sunt contrare democrației. Democrația este puterea poporului care-și exercită suveranitatea prin diverse instrumente definite de Constituție și de legi. Unul dintre aceste instrumente este referendumul. (…) Membrii USR Popular creștin-democrat au considerat că singura soluție pentru a depăși actualul blocaj și a menține partidul unit, permițând tuturor curentelor de gândire să se exprime, era nepoziționarea”, a declarat parlamentarul.

Grupul politic din USR a cărui reprezentare şi-a asumat-o Matei-Adrian Dobrovie are, după spusele acestuia, următoarele trăsături identitare:

„USR Popular susține valorile creștin-democrate, pe baza cărora s-a format Uniunea Europeană, sub influența părinților fondatori, Jean Monnet, Robert Schuman și Alcide De Gasperi.

Parlamentarul a accentuat, concluzionându-şi mesajul, orientarea pro-europeană a popularilor din USR:

În final, repet că a fi de centru-dreapta, creştin-democrat, nu este în contradicţie cu a fi pro-european, adept al statului de drept şi democraţiei liberale. Europa Unită a fost construită tocmai de oameni cu aceste valori.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *